Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, началникът на отдел

...
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, началникът на отдел
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Как ще става ваксинацията при децата и какви са нежеланите реакции

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев, началникът на отдел " Надзор на заразните заболявания " доктор Кремена Пармакова и изпълнителният шеф на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов дават брифинг по отношение на имунизацията на деца на възраст от 5 до 11 години.

Гледайте НА ЖИВО тук или на " По света и у нас ":



Особеното е, че тази ваксина е в действителност педиатрична, тя е с изменен състав от позиция на наличието на антигена и разликата е, че тя съдържа три пъти по-малко микрограма в доза от дейното вещество, изясни доцент Кунчев.

Изследвания в ЕМА демонстрираха, че при трикратно по малко наличия, тя два същия и съпоставим резултат както имунизацията при възрастни, посочи той.

Флаконите са десетдозови, което усложнява организацията на работа и децата би трябвало да се групират по този начин, че когато се съберат 10, да се употребява флакон. Това е повода разпределянето на имунизациите да е концентрирано в избран брой центрове.



Препоръчваме горещо на всички, които желаят да създадат предварителна спогодба за час, с цел да не се постанова да чакт родителите. Разбира се, в случай че отидат непосредствено в пункта, никой няма да ги върне, посочи доцент Кунчев.

За момента не обсъждаме бустерна доза за децата, добави той.

Ваксините за деца могат да бъдат съхранявани по-дълго време. Когато към този момент се отвори флаконът, срокът за потребление е 12 часа, съхранението в хладилни условия след отваряне е 10 седмици.

69 пункта за имунизация на деца ще работят на територията на страната, при интерес здравните управляващи са подготвени да разкрият спомагателни.

Нежеланите реакции са същите като при възрастните - лека мъка при мястото на използване и лека температура.



Има надеждни данни, че имунизациите могат да бъдат прилагани при тази възрастова група, посочи шефът на ИАЛ Богдан Кирилов. Данните демонстрират резултатност от 91%, добави той.

Хората имат терзания по връзки на отсрочени във времето нежелани реакции. Задължително има следене най-малко 2 месеца на всички участници в клиничните изпитвания и то продължава и след приключването му, изясни Кирилов.

В Европейски Съюз на деца под 15 години са приложени над 18 милиона дози ваксини, което дава сериозна научна информация.

Как ще става имунизацията?

Родител с детето посещава пункта - прави се обзор на детето, по-късно имунизацията се ползва и се отразява в регистъра за имунизация, надлежно детето ще може да получи и дигитален коронавирус документ, изясни доктор Кремена Пармакова.

Пунктовете, които ще ползват педиатричните ваксини и досега практикуват имунизация, т.е. те са наясно с изискванията на предпазване, добави тя.

Няма да е належащо единодушие за имунизация и от двамата родители.



В България през вчерашния ден дойдоха общо 42 000 дози от педиатричната ваксина на " Пфайзер ": 18 000 в " БулБио-НЦЗПБ " и по 12 000 в РЗИ - Пловдив и РЗИ - Велико Търново.

Педиатричните ваксини са разнообразни от тези за възрастните и децата над 12 години.

" Флаконът е с 10 дози, би трябвало малко да се разреди. По друг метод е оцветена капачката на флакона. Mалко по-различно е ", изясни проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската организация по медикаменти.

Над 15 милиона деца сред 12 и 18 години към този момент са имунизирани в Европейския съюз. Според представителя на България в Европейската организация по медикаментите се чака най-малко една трета от имунизираните родители да имунизират и своите деца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР