Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е предложил да

...
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е предложил да
Коментари Харесай

Кунчев предлага задължителна ваксина за определени професии

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев е предложил да има наложителна имунизация на работещите в избрани сфери. Това стана ясно в предаването „ Твоят ден ” по.

„ За мен някои групи би трябвало да бъдат ваксинирани. Това са медицинските служащи, както и работещите в обществени заведения. Това, което ще реализираме, е да не позволим, поради професионалните си отговорности, да заразяваме хора. Отдавна се видя, че в домовете за остарели хора, да вземем за пример, неимунизиран личен състав неведнъж внесе инфекцията и се стигна до епидемиологични гърмежи ”, съобщи доцент Кунчев. Той не счита, че наложителната имунизация би нарушила цивилен права.

Кунчев обясни още, че в края на септември изтича срокът на валидност на 300-400 хиляди ваксини против COVID-19. „ На ден вършим по 15-20 хиляди имунизации, с този ритъм няма по какъв начин да ги използваме. Ако те не намерят приложение в други страни, тъй като непрекъснато вървят такива диалози, и не стане до тогава удължаването на периода, тогава ще е първата по-голяма партида, на която ще й изтече срокът ”, сподели още здравният контрольор.

Той разяснява и тематиката за слагането на трета доза от имунизациите против COVID-19. Според доцент Кунчев тя би била целесъобразна за избрани групи, само че въпреки всичко това би трябвало да се преценя за всеки самостоятелно.

Възможно е страната ни към този момент да е в платото на четвъртата вълна на пандемията. „ Оптимистичната вест е, че има задържане на заболеваемостта, освен за България, а и в цяла Европа. За първи път тази седмица заболеваемостта падна малко ”, уточни още доцент Кунчев. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР