Главният архитект на Столична община е издал нищожно разрешение за

...
Главният архитект на Столична община е издал нищожно разрешение за
Коментари Харесай

ДНСК сезира ВАП за незаконни действия на главния архитект на София

Главният проектант на Столична община е издал незначително позволение за градеж (РС), с което е изработен опит да се промени статута на краткотрайна пътна връзка за село Мрамор при градежа на Северна скоростна дъга.

Повод за инспекцията е настояването на Агенция „ Пътна инфраструктура “ за привикване на Държана приемателна комисия за градеж „ Път II-18 Софийски околовръстен път в сектора от км 0+780 до км 6+308.17 “. Приложено е и позволение за градеж, издадено от основния проектант на Столичната община. Строежът е избран като пета категория. Разрешението е издадено в нарушаване на условията за подготвеност, цялостна липса на правно съображение и предмет, оповестяват от ДНСК. Това са тежки и радикални пороци, които водят до неговата незначителност, прибавят оттова. Същевременно в ДНСК е постъпило и писмо от Върховната административна прокуратура за осъществяване на инспекция на положението на пътен възел Западна дъга - Северна скоростна дъга, отбивка за село Мрамор-София.

Съгласно Закон за устройство на територията по време на строителството могат да се вършат краткотрайни пътища за потребности, свързани с организация и машинизация на строителството, с позволение на органа, който издава разрешението за градеж. Тези градежи (временни пътища) не съставляват независим обект съгласно Закон за устройство на територията. За тях не се издава позволение за градеж и се отстраняват директно преди въвеждане в употреба на обслужвания от тях главен градеж.

В съответния случай краткотрайният път е част от плановата документи към районен съд № РС-54/29.08.2016г., издадено от министъра на районното развиване и благоустройството за обект: „ Път II-18 Софийски околовръстен път в сектора от км 0+780 до км 6+300 “, с подобекти: 1. Директно трасе от км 4+033 до км 4+437; 2. Директно трасе от км 4+900 до км 5+920; 3. Пътен възел „ Северна скоростна дъга “; 4. Пътен възел „ Стефансон “; 5. Улица „ Гара Волуяк “.

Път II-18 Софийски околовръстен път е Републикански път и единствено министърът на Министерство на регионалното развитие е способен да издаде позволение за градеж. Всяка смяна на този градеж или на предназначението му е от компетентността на министъра, а не на основния проектант на Столичната община.

За районен съд № Б-137/09.10.2020 година на основния проектант на Столична община липсва предмет и правно съображение за издаването му. В него градежът е избран като пета категория без да са посочени законовите разпореждания квалифициращи го като подобен. На две места е записано „ без СМР “, което е в несъгласие с текст в същото позволение за градеж: „ позволява се на Столичната община да извърши строително-монтажни работи “. От по този начин формираното позволение за градеж не става ясна волята на издателя на административния акт във връзка с предмета и не може да се направи преценка какво в реалност е позволено да се прави, означават от ДНСК.

Промяна на предопределение по смисъла на Закон за устройство на територията се позволява единствено на независим градеж или действителна част от градеж. Временният път не се вкарва в употреба, а предстои на унищожаване. Трябва да се означи, че в съответния случай „ краткотрайната пътна връзка “ не съответствува и с предвижданията на настоящия обстоен организационен проект.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР