Главният архитект на София Здравко Здравков е издал проектантска виза

...
Главният архитект на София Здравко Здравков е издал проектантска виза
Коментари Харесай

Телефонната палата в София става хотел

Главният проектант на София Здравко Здравков е издал проектантска виза за преустройство на Телефонната палата в хотел. Това излиза наяве от информация, качена на уеб страницата на Столична община. Към момента предназначението на постройката е „ за многофункционално публично обслужване “, като в този момент издаденото позволение е за „ многофункционална публично обслужваща постройка с хотел “.

Промени по постройката са правени и през 2019 година, когато е издадено позволение за създаване на мансарда на покрива и обособяването на офиси, изложбена зала, рампа за хора с увреждания, както и под земята гараж.

Преди дефинитивно визата за планиране да влезе в действие, тя би трябвало да бъде утвърдена от Министерството на културата, под чиято закрила е постройката, защото се води културно завещание. Самият капиталов план също би трябвало да бъде утвърден от ведомството.

Не се позволява „ понижени дистанции през прилежащите парцели, в това число през улица “. Тоест отстоянието от прилежащите здания би трябвало да бъде непокътнато, колкото е в този момент.
Кой е притежателят на постройката?
Към момента притежател на Телефонната палата е предприемачът Георги Папазки. Той купува постройката през декември предходната година за 22 млн. лева през едноличното си сдружение „ ГПП Мениджмънт “.

Продавач е ликвидиторът на „ НГ Пропърти “ – сдружението, в чиито активи са постройката и теренът. Ликвидиторът е назначен от синдика на сдружението майка „ Ню Геймс “. Мажоритарен акционер в него е Васил Божков, само че от началото на 2021 година то е оповестено в неплатежоспособност и активността му е прекъсната.

По информация на " Капитал " от преди няколко месеца, новият притежател договаря с огромна интернационална хотелска верига, която към този момент не е представяна на пазара в София. Ако тези проекти се осъществят, то в идеалния център на София, на ул. „ Гурко “, ще има два първокласни хотела един против различен. Точно против Телефонната палата в този момент се намира „ Гранд хотел София “.
Историята на постройката
Телефонната палата в София е построена по план на Станчо Белковски и Борис Йолов. Строежът ѝ стартира през 1938 – 1939 година и е дефинитивно приключен едвам през 1949 година Това е първата постройка за телефонна палата, само че по-късно такива са издигнати и в други огромни градове на България.

След приватизацията на „ Българската телекомуникационна компания “ (БТК) се вършат няколко несполучливи опита да се продаде и постройката. В последна сметка преди към шест години в търг на два стадия с анонимно наддаване я купува Божков, защото предлага най-висока цена – 33.9 млн. лева

Самата БТК (Vivacom към днешна дата) остава в нея като наемател до края на 2019 година и сега има учредено вещно право на прилагане.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР