Главният архитект на София - Здравко Здравков, даде специално интервю

...
Главният архитект на София - Здравко Здравков, даде специално интервю
Коментари Харесай

Главният архитект на София: ЦСКА може да има модерен стадион, който да отговаря на изискванията на УЕФА

Главният проектант на София - Здравко Здравков, даде особено изявление за Gong.bg , в което разкри, че е изцяло допустима реорганизация на стадион "Българска войска " в границите на актуалната чаша, като построеното оборудване да бъде съвременно и да дава отговор на всички условия на УЕФА. Той разкри и на кои места в София е допустимо да се построи нов Национален стадион.

- Архитект Здравков, появиха се информации, че новият проект за Борисовата градина ще разреши единствено възобновяване на седалките на „ Българска армия” и слагане на козирка. Вярно ли е това?

- Категорично не е правилно. Към подробния организационен проект неразделна част са всичките правила и нормативи, които дефинират намесата в тази зона. Специално за ст. „ Българска армия” плануваните намеси са реорганизация на стадиона, създаване на козирка и естествено регистриране на този стадион и в парковата среда. Важно е да се означи, че този план ще бъде разискван на 15 идващия месец. Не би трябвало да се четат единствено графичните материали. Към тях има голяма текстова част, където написа какво тъкмо може да се прави.

- Тази информация провокира неодобрение измежду почитателите на ЦСКА, като те даже се появи информация за желание за протестни дейности. Според Вас кой и за какво пуска подони информации и какво се цели?

- Напрежението, което се пуска преди публичното разискване не е за първи път. Преди още веднъж се предизвикаха такива подправени вести. Провокира се голямо напрежение. Много мъчно се успокояват хората след поредност от такива вести. Този стадион не може да бъде непокътнат в съществуващия му тип, тъй като издигнатият тогава стадион е със земно насипнитрибуни. Планът не може да планува каква ще бъде реконструкцията. Проф. Ковачев е запазил стадиона като графика и като силует, само че в текстовата част е възможно да се направи реорганизация на този стадион. В тази връзка през 2019 година издадох виза за реорганизация на стадиона, която е съгласувана както с проектанта на проекта, по този начин и с министерството на културата. По тази виза се работи за реорганизация. Вече имахме срещи с проектантите и дадохме рекомендации по какъв начин бъдещата постройка да се събере в границите на това спортно оборудване.

- Тази виза е може би последният обществен документ за този стадион. Нека да го кажем непосредствено – може ли да се построи нов стадион и какви действия могат да бъдат осъществени?

- Правилното название е реорганизация на това оборудване. Това ще включи унищожаване на тези земнонасипни трибуни и създаване на ново оборудване. То ще би трябвало да бъде съобразени с геометрията. Съществуващият стадион е задоволително огромен, с цел да се усили потенциала, да се приведе във тип съгласно условията на УЕФА, да се създадат козирки на всички браншове. Това оборудване може да дава отговор на всички правила и нормативи. Работата на проектантите е да предложат разновидности и метод към стадиона.

- Тези всички действия би трябвало да се извършат в чашата на стадиона?

- Точно по този начин. Това е концепцията. Когато тези игрища попадат в зони за паркове, би трябвало да бъдат непокътнати. Запазването на оборудването не значи възбрана за неговата реорганизация. Важно е да бъде непокътната геометрията на чашката, да бъдат непокътнати съотвените височини, да бъдат непокътнати методите. За почитателите може да бъде изработен нов стадион в границите на съществуващото оборудване. Този стадион може да бъде съвременен, функционален и да дава отговор на условията на УЕФА.

- Вие сте човек, който е проектирал стадион, който е с настоящи параметри за лиценз за евротурнирите. Може ли след реорганизация този стадион да получи лиценз за групова фаза? Как би могъл да бъде решен казусът с паркирането, който го има сега?

- Проблемът с паркирането в действителност е комплициран. Изискванията на УЕФА всяка година се усилват. Те са свързани с достъпа на почитателите, на публицисти, методът на обслужване. Това е много сериозен документ, който УЕФА дава на тимовете. Този стадион може да бъде лицензиран. В този ред на мисли Столична община даде паркоместа към Националния стадион. Биха могли да се прегледат нещата по няколко метода. Около Националния стадион са планувани места за паркиране. Доколкото знам е основано смесено сдружение сред спортния клуб и министерството, което да ръководи бъдещия стадион. На мястото на автокъща „ Капитолия” се планува под земята гараж от 400 места. Паркингът на метрото е очакван за забележителен брой места. Тези места могат да се употребяват от клуба. Този парк не е обвързван с автомобилно прекосяване. Важен е въпросът да се откри място за паркиране.

- От ЦСКА търсили ли са ви за някакви диалози?

- По-скоро търсиха ме на среща екипът от архитекти. Английски екип, който идва за съвещания. Задачата е деликатна. В една територия, която е паркова имаме три уреди. Имах среща с проектантите. Два пъти се срещахме. Ползотворни бяха срещите. За да спрем всички спекулации – чакаме плана и всичко зависи от самото проектантско решение. Мисля, че резултатът ще бъде превъзходен.

- Има ли нещо ново по построяването на нов Национален стадион?

Личното ми разбиране е, че Националният стадион би трябвало да бъде в периферията на града, само че с комфортна връзка с метро, достъп до околовръстно, достъп до публичен превоз. За образец бих дал стадионът на Байерн Мюнхен, който е ситуиран след околовръстното. Перфектната локация е кръговото на продължението на „ Царица Йоана”, сред магазините. Там има голяма територия. Имали се диалози със притежателите на терена, които показаха предпочитание след построяването на метрото за изработката на сходен тип план. Той е значим, тъй като планираме да разтеглим и метрото в Люлин до околовръстното. Тази метростанция ще бъде в няколко посоки. Може да работи като буферен паркинг за предстоящ стадион. Този стадион ще може да одобри и концерти. Мястото на стадиона не е в центъра на града. Категорично. Виждате по какъв начин се затваря центъра на града при мач или стадион. Имаше предложение да бъде на терените против зала „ Арена Армеец”. Там също е допустима опция. Трябва да има добра връзка с градски превоз и опция за бързо излизане на хората от събитието. Този стадион ще обслужва фенска маса от прилежащи градове.

- Какво би се случило с сегашния Национален стадион, в случай че се построи нов подобен?

- Мисля, че повече място за молове в София няма. Има самодейност да се търси ново място за национална филхармония. Защо да не намерим място за нов културен център?
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР