Главния прокурор Сотир Цацаров счете за неоснователно искането за прекратяване

...
Главния прокурор Сотир Цацаров счете за неоснователно искането за прекратяване
Коментари Харесай

Прокуратурата отказа да забрани БХК

Главния прокурор Сотир Цацаров счете за безпричинно настояването за преустановяване на Българския хелзинкски комитет.

Припомняме, в края на септември Вътрешна македонска революционна организация настоя БХК да бъде неразрешен поради оказване на напън върху българските магистрати и осъществяване на " противоконституционна, незаконна, неморална и намерено антибългарска активност ".

В претекстовете за решението на основния прокурор се показва, че в устава на БХК е пояснено, че задачите и дилемите на сдружението са свързани с организирането на систематични наблюдения върху обстановката с човешките права в България и чужбина; правенето на отчети за обстановката с правата на индивида и разпространяването им в страната и чужбина; правене, превеждане и разпространяване на материали, свързани с теорията и практиката на правата на човека; образуване на конференции, семинари, обществени акции и други законни форми на гражданска активност, свързани със отбрана на човешките права, в това число и отбрана правата на обособени физически и юридически лица на територията на България и в чужбина.

Посочва се, че в сигнала не се твърди реализираната от сдружението активност да обуславя включването му в листата по член 5 от Закона за ограниченията против финансирането на тероризма или да е ориентирана към подкрепяне на тероризма - учредения, при които само основният прокурор има право да сезира съда с искане за преустановяване на активността на сдружението.

Липсват изказвания и по отношение на останалите две учредения, при съществуването на които всеки може да изиска от съда по регистрация прекратяването на Юридическо лице с нестопанска цел. В тези случаи прокуратурата има право да предяви конститутивен иск за преустановяване на юридически лица /търговци или такива с нестопанска цел/.

В претекстовете на Цацаров се показва и че конституционното право на жителите да се сдружават е лимитирано само от възбраната за осъществяване на политическа активност, присъща за политическите партии и слагане на политически цели, както и от реализиране на активност, ориентирана против суверенитета, териториалната целокупност на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна омраза, към нарушение на правата на свободите на жителите, основаването на секрети или военизирани структури, или такива, които се стремят да реализират задачите си с принуждение.

Твърденията в настояването за преустановяване на активността на БХК поради оказан " директен и индиректен...натиск и въздействие върху българските магистрати " с оглед реализираните действия под формата на проведени безвъзмездни обучителни семинари за магистрати и обезпечаването на процесуална отбрана на избрани лица, като част от законно декларираните цели при регистрацията на сдружението, не сочат на неразрешена от Конституцията и законите активност, показва се в позицията на основния прокурор.

От прокуратурата допълват и че подателите на сигнала могат да предявят иск пред Софийски градски съд, в случай че смятат, че изказванията им обосновават постановяване на решение за преустановяване на активността на БХК. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР