Главните рискове от военен конфликт в Украйна са в сферата

...
Главните рискове от военен конфликт в Украйна са в сферата
Коментари Харесай

Петков: Санкции с газа са рисковете от военен конфликт в Украйна

Главните опасности от боен спор в Украйна са в областта на енергетиката и по-конкретно в областта на газа. Правителството обаче към този момент има гонтовност за ограничения, в случай че това се случи и подсигуряваме сигурност на българските семейства.

Това съобщи министър председателят Кирил Петков по време на изключителното съвещание на Народното събрание, в отговор на въпроси от обособените парламентарни групти.

Петков помоли да даде повече информация по тематиката на закрито съвещание, тъй като въпросът е поверителен и визира националната сигурност. Той съобщи това в отговор на въпрос от Движение за права и свободи за това по какъв начин страната ни ще предприеме стъпки, намаляващи риска от военни дейности.

Кристиян Вигенин пък изиска да чуе, че България няма да се ангажира във враждебни или военни дейности. Тази позиция е разбираема от позиция на отношението на народа към Русия, посочи той.

Не имаме вяра и не поддържаме зони на въздействие. Вярваме, че всяка страна има право да взима лични решеиня за лична отбранителна тактика в градивните раки на НАТО.

Тип говорене от рода на - тези и тези страни нямат право да имат отбранителна тактика или следните благоприятни условия за защита, тъй като са близо до някоя друга страна, въобще не одобряваме като философия, изясни Петков.

Вярваме, че всяка страна - дребна или огромна има право на лични решения и да взема решение своята отбранителна тактика, увери той.

Зам.-шефът на Народно събрание Атанас Атанасов пък попита в какво положение е Съветът по сигурността и напомни, че той е работил 24 часа по време на Косовската рецесия и събираше информация от службите за сигурност, с цел да се взимат съответни решения.

Съветът за сигурност е верният метод за взимане на решения. Вчера прекарахме 3 часа, обсъждайки с всички служби и бях удовлетворен да чуя отчетите им. От през вчерашния ден имаме нов секретар на Съвета, който ще координира и прави протоколите и крайните решения, изясни министър-председателят.

Петков увери, че службите и техният потенциал е извънредно висок. Всички въпроси в тематика сигурност ще бъдат взети с този институционален метод, никой няма да взима решения, тъй като тъкмо по този начин се е разсъни. Ще го привиквам постоянно, даде обещание министър председателят.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР