Главните икономисти на германски частни банки очакват икономиката на страната

...
Главните икономисти на германски частни банки очакват икономиката на страната
Коментари Харесай

Германски частни банки очакват икономиката на страната да се свие до лятото на 2023 г.

Главните икономисти на немски частни банки чакат стопанската система на страната да се свие за четири следващи тримесечия до лятото на 2023 година, осведоми ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.  

Прогнозите демонстрират, че високите цени на силата, възходящите разноски на фирмите и забележителната загуба на покупателна дарба измежду потребителите в следствие от извънредно високата инфлация ще тласнат най-голямата европейска стопанска система към криза през зимата.

" Определено имам позитивни упования за това, какво е допустимо след рецесията. Първо обаче ще бъдем изправени пред криза, която евентуално ще бъде по-остра в Германия отколкото в множеството други страни в Европа ", съобщи основният икономист на банка " Беренберг " (Berenberg Bank) Холгер Шмидинг. Според него въпреки всичко има възможност стопанската система на Германия да се стабилизира още веднъж още напролет на 2023 година.  " След това още веднъж чакаме напредък ", добави той.

Според икономистите на частните банки пазарът на труда " няма да бъде мощно обиден " от свиването на стопанската система частично с помощта на държавната помощ.

След като брутният вътрешен артикул на Германия набъбна с 1,4%през актуалната година, 15-те икономисти, които са взели присъединяване в правенето на прогнозата, обявиха, че чакат спад от 1,3% през 2023 г. Евентуалното възкръсване на икономическия напредък ще зависи " в решаваща степен от по-нататъшната динамичност на цените ", предвиждат те.

" Инфлацията скоро ще доближи своя връх. Но този връх към момента не е доближат. Вероятно няма да успеем да се върнем към равнища на инфлация към 2% преди 2024 година ", сподели Шмидинг. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР