Работничките в Боливуд заобикалят синдикатите на „клубовете на момчетата“, за да формират групи за застъпничество

...
Главните героини често са най-големите звезди във филмите на Боливуд,
Коментари Харесай

Главните героини често са най-големите звезди във филмите на Боливуд, но зад кулисите все още е индустрия, доминирана от мъже. Уморени да бъдат изолирани, работничките се обединяват, за да гарантират, че гласовете им ще бъдат чути – на снимачната площадка и извън нея.

„Щяхме да имаме поне 80-90 души на снимачната площадка и само три или четири от тях бяха жени“, каза Петрина Д’Розарио, филмов продуцент.

„Бихме се сблъскали [и си казахме] „О, Боже мой, защо не можем да отидем до тоалетна?“, каза Д'Розарио, основател и президент на Жените във филма и телевизията, Индия, група за застъпничество с нестопанска цел, базирана в Мумбай – сърцето на филмовата индустрия в страната.

Освен липсата на тоалетни, тя каза, че женският персонал трябва да се бори с липсата на детски заведения, по-ниско заплащане и късни нощни смени, без да се обръща внимание на личната им безопасност – проблеми, които профсъюзите на филмовата индустрия не са успели да разрешат.< /p>

Това накара Д’Розарио и други жени, работещи в огромната филмова индустрия на Индия, да създадат свои собствени групи извън традиционната синдикална рамка, за да лобират по въпроси, свързани с условията на труд и свързаните с пола неравенства.

„В моето съзнание по-голямата част от филмовото братство е клуб за момчета“, каза Фовзия Фатима, оператор и член-основател на Колектива на индийските жени кинематографисти, група от жени кинематографисти.

Въпреки че нейната организация – подобно на тази на Д'Розарио – няма силата на преговаряне на традиционен синдикат, тя предоставя форум за жените да намерят работа, да потърсят съвет относно случаи на сексуален тормоз на работното място и да споделят професионални съвети и новини от индустрията.

„Това е безопасно място за обсъждане на конкретни проблеми, с които се сблъскват практикуващите жени. Това ще е необходимо, докато много неща не бъдат обсъдени на открито“, каза Фатима пред Thomson Reuters Foundation.


Превъзходство

В индийския филмов бизнес с 2,1 трилиона рупии (25,47 милиарда долара) мъжете са повече от жените във филмовите екипи на Боливуд с пет на две, според изследване на Института за социални науки Tata.

В Холивуд съотношението е подобно, като около една трета от ключовите позиции в екипа зад кулисите са заети от жени.

Индийската филмова индустрия е най-плодотворната в света, произвежда приблизително 2000 филма всяка година и наема всякакви артисти, включително актьори, музиканти, бойни майстори, пиротехници, каскадьори, дизайнери на костюми и танцьори.

Но жените, които работят в Боливуд, се борят да бъдат наети, каза Даршана Сридхар Мини, академик в Университета на Уисконсин-Медисън, която изучава организацията на труда в индийската филмова индустрия.

Сридхар каза, че част от дисбаланса е свързан с неравностойното представителство на жените в синдикатите и липсата на жени на ръководни позиции.

Жените заемат само около 10 процента от висшите управленски роли на снимачната площадка, установи индустриален доклад от 2022 г. на медийната консултантска група Ormax Media и стрийминг платформата Amazon Prime Video.

„Много организации имат една или две жени“, каза Сридхар, имайки предвид представителството на жените в профсъюзите. „Но цялостната картина остава много мрачна.“


Съюзните лидери са загрижени за проблема с недостатъчното представителство на жените в техните редици и в по-широката индустрия, каза Б. Н. Тивари, президент на Федерацията на служителите в киното в Западна Индия (FWICE), организация-чадър за 32 установени индустриални синдиката.< /p>

FWICE каза на Context, че 50 000 от неговите 289 000 членове – само 17 процента – са жени.

„Има много жени, които не членуват в синдикати, но има много жени, които работят. Те не печелят толкова много, така че не се присъединяват към синдикатите“, каза Тивари, добавяйки, че много работници от филмовата индустрия са били на краткосрочни договори и че е имало дискриминация при набирането.

Той каза, че липсата на жени в профсъюзите в индустрията е „точка на срам“ за неговата организация и обеща да повдигне въпроса на следващото заседание на федерацията.

„Ще работим, за да направим индустрията по-добро място за работа на жените“, каза той.

Недостатъчно представени

Но не само в Боливуд индийските жени са слабо представени в синдикатите.

Само 10,7 процента от над 500-милионната работна сила в Индия са членове на синдикати, а жените са наполовина по-малко вероятно да бъдат записани в сравнение с мъжете, според доклада за заплатите в Индия за 2018 г. на Международната организация на труда.

В Боливуд, каза Сридхар, това може да се дължи на факта, че жените не са се възползвали еднакво от предимствата на колективното договаряне – от осигуряване на повишения на заплатите и разумно работно време до застъпничество за безопасна работна среда.


Дискриминацията от страна на доминираните от мъже филмови съюзи беше подчертана в решение на Върховния съд от 2014 г., което сложи край на почти шест десетилетия неофициална забрана жените да бъдат наемани като гримьори във филмовата индустрия.

Чару Хурана заведе съдебно производство срещу Асоциацията на гримьорите и фризьорите за кино костюми, индустриален синдикат, който неофициално реши, че само мъже могат да работят в ролята, и й попречи да работи на декори.

„Те казаха, че никога няма да наемат жени гримьори, защото ако позволят на жените да работят, всички актьори ще избират само жени, а мъжете ще бъдат лишени от препитание“, каза Хурана по телефона.

Тя си припомни, че й се е налагало да се крие в тоалетки на актьори и да приписва работата си на младши мъжки гримьори, за да предотврати синдикалните действия срещу нея. Молбата й да се присъедини към съюза беше отхвърлена повече от десетилетие.

След присъдата Khurana е работил върху някои от най-големите хитове на Боливуд и е видял, че броят на жените, записани в съюза на гримьорите, нараства значително.

Близо десетилетие по-късно разликата в заплащането на жените и мъжете в индустрията е най-неотложната грижа, каза Сридхар. Тя каза, че жените членове на екипа продължават да се сблъскват с множество други предизвикателства, като намиране на работа и чувство за нежелани на снимачната площадка – особено ако работят на технически роли.

Свързвайки се с други женски организации, Д’Розарио каза, че нейната група е успяла да помогне на жените да получат стипендии, стажове и възможности за работа в мрежа.

„Преминахме през толкова много опити да съберем средства, да молим заеми и да крадем, за да се случат събития“, каза тя. Резултатът, добави тя, е, че жените режисьори процъфтяват в индустрията, въпреки че все още има много промени.

„Има айсберг от проблеми, ние сме на път да докоснем повърхността.“

Източник: Thomson Reuters Foundation
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР