Главната инспекция по труда (ГИТ) започна масирани проверки по строителните

...
Главната инспекция по труда (ГИТ) започна масирани проверки по строителните
Коментари Харесай

Тръгват проверки по строителните обекти в страната

Главната ревизия по труда (ГИТ) стартира масирани инспекции по строителните обекти в страната по отношение на Европейската седмица на действието, проведена от Европейския орган по труда (ЕОТ), оповестиха от ГИТ.

Те ще се проведат в границите на четири дни - от 24 до 28 април. 

Инспекторите по труда в София ще бъдат подкрепени от командировани инспектори от други градове.

От инспекцията прецизират, че след селското стопанство през 2021 година и превоза – през 2022 година, през 2023 година ЕОТ ще концентрира своите старания за повишение на осведомеността за използване на трудовото законодателство в бранш „ Строителство “.

От своя страна Инспекцията по труда посвещава акцията в Седмицата на действието на 28 април – Световния ден за сигурност и здраве при работа, защото строителството е една от най-рисковите във връзка с трудовия травматизъм действия.

При инспекциите инспекторите по труда ще наблюдават дали се съблюдават условията за сигурност и здраве при осъществяване на строително-монтажни работи, както и за възникването и реализирането на трудовите правни отношения, включително и законосъобразното наемане на непознати жители в България, защото секторът е рисков и по повод използването на другите форми на недеклариран труд, както и на работата без трудов контракт.

Строителството е измежду акцентите в контролната активност на Инспекцията по труда в последните години.

" През тази година в проекта на Агенцията още веднъж е заложена специфична мярка за бранша, защото той е с високи равнища на трудов травматизъм, в това число и във връзка с злополуки с летален излаз и такива, водещи до неработоспособност. Нагласата за занемаряване на съществени правила за сигурност при работа както от длъжностните лица, по този начин и от работещите е измежду главните аргументи за травматизма. Рисковият темперамент на строителните действия като работа на височина, земни/изкопни работи, потребление на повдигателни уреди и на тежка строителна машинизация също способстват за увеличаване на трудовите злополуки ", означават от там, 

През 2022 година в бранша са извършени 5 585  бр. инспекции. Установени са 29 112 бр. нарушавания, от тях 19 411 бр. са по обезпечаване на здраве и сигурност при работа. Случаите на работа без трудов контракт са 808 бр., което е съвсем 24% от всички открити случаи.

Извършените инспекции от контролните органи на Инспекцията по труда откриват, че най-честите нарушавания , свързани със здравословните и безвредни условия на труд, са: неизползване на групови и персонални защитни средства; липса на образования и професионална подготовка за осъществяваните дейности;неосигурено обезопасяване на градивни отвори и градивни елементи;работа на необезопасени скелета;необезопасеност на изкопите;боравене с неизправни машини и инструменти;неправилни дейности при ненадейно прекъсване на електрозахранването;използване на ексцентрични (самоделни) пособия;неподдържане на реда и чистотата на работната площадка, което е причина за попречване и падане; самоинициирани дейности за премахване на повреда или на недостатъци на машините и други.
Инспекцията по труда употребява мотива да подсети на служащите, че неналичието на трудов контракт при трудов случай попречва опцията им да се възползват от наложителната в бранша застраховка „ Трудова акцидент “, както и да претендират за неизплатени хонорари.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР