Главна инспекция по труда се включва в стартиралата през януари

...
Главна инспекция по труда се включва в стартиралата през януари
Коментари Харесай

ГИТ се включва в общоевропейска кампания за превенция на трудовите злополуки

Главна ревизия по труда се включва в стартиралата през януари 2024 година акция, проведена от Комитета на старшите инспектори по труда: „ Нито една трудова акцидент ". В нея вземат участие всички страни - членки на Европейски Съюз. Основната цел на акцията е да се усъвършенства предварителната защита на трудовия травматизъм измежду работодатели и служащи, като бъдат те по-добре осведомени при идентифициране и адресиране на аргументите за случаите.

Секторите, които подлежат на надзор в границите на акцията, са строителство, земеделие и превоз. Всяка страна сама ще дефинира броя на инспекциите. В България, с изключение на осъществяването на инспекции, ще бъдат извършени и осведомителни конгреси, ориентирани към работодатели и обществени сътрудници.

Сред заложените цели са разширение на знанията за това по какъв начин да се прави следствие на трудови злополуки, с цел да се разпознават и да се предотвратят аргументите за тях; повишение на осведомеността по отношение на рисковете, свързани с трудови злополуки и пострадвания посредством: даване на характерна за бранша информация, ориентирана главно към микро-, дребни и междинни предприятия; даване на насоки за процедурите за следствие на злополуки, очертаващи методологията за определяне на главната причина за настъпването им; поощряване на присъединяване на служащите и техните представители в следствието на трудовите злополуки и последващите превантивни ограничения, които би трябвало да бъдат приети; шерване на положителни практики. Сред задачите са и усилване на използването на съществуващите правила и указания и съдействието с Европейската организация за сигурност и здраве при работа посредством националните ѝ центрове като опция да се употребяват и популяризират нейните осведомителни материали.

Всички страни членки ще рапортуват националните си резултати, като употребяват общ образец, направен от работната група. Тя ще събира данните от страните членки, ще изготви отчет за плана и ще го съобщи на Комитета на старшите инспектори по труда.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР