Главна инспекция по труда се включва в кампанията на Националната

...
Главна инспекция по труда се включва в кампанията на Националната
Коментари Харесай

Инспекцията по труда и НАП ще контролират заедно строителни обекти

Главна ревизия по труда се включва в акцията на Националната организация за приходите за съблюдаване на данъчното и осигурителното законодателство, оповестиха от пресцентъра на ГИТ.

Двете институции ще координират дейностите си, в това число посредством осъществяване на взаимни инспекции, за повишение успеваемостта на контрола на строителните обекти.

И сега секторът е разпознат от ИА ГИТ като рисков, като инспекциите в трите стопански действия в бранша са над 10 на 100 от всички осъществени, осведомят от ГИТ. Съвместните действия с Национална агенция за приходите ще оказват помощ най-рисковите обекти да бъдат разпознати освен въз основата на контролната активност на ГИТ, само че и по други източници на информация, налични за приходната организация. Например посредством параленост на данни за брой наети, платени налози и осигуровки и други

За деветте месеца на годината ГИТ е направила 4140 инспекции на строителни обекти от общо 32 881. Установените нарушавания при тези инспекции са 19 850. Нарушенията, свързани с обезпечаване на здраве и сигурност при работа, са 13 020, а с осъществяването на трудовите правни отношения - 6807. Нарушенията по възникването на трудовите правни отношения са 1426, като главно се открива липса на някои наложителни клаузи в трудовите контракти. Нарушенията по отношение на полагането на труд без подписан писмен трудов контракт са 440 от 1959. По заплащането на труда са открити 1413 нарушавания, най-често свързани с неизплащане на спомагателни хонорари за добит стаж. Не се заплаща с нарастване полагането на труд в празнични дни, ексклузивен труд. Строителството е един от секторите, който е рисков и по повод забавянето изплащането на възнагражденията.

По отношение сигурността и здравето при работа най-често се нарушават наредбите, свързани с цялостната организация на тази активност - 8303 и по сигурността на работното съоръжение - 2983. Половината актове за прекъсване на работно съоръжение, работни места и обекти, са издадени на строителни обекти - 124 от 251 общо. Най-често се откриват необезопасени градивни отвори на обектите, скелета, краткотрайни ел. съоръжения и други, които директно заплашват работещите и инцидентно преминаващи лица.

За степента на тежест на нарушаванията в строителството индикативен е и фактът, че една пета от всички актове за открити нарушавания са издадени в този бранш - 1627 от 8036 общо, допълват от ГИТ. А във връзка с актовете за нарушавания, свързани с сигурността и здравето при работа, делът на издадените в строителството е съвсем 50 на 100 - 733 от 1523. Актовете за нарушавания, свързани с трудовите правни отношения, са 879 от 6353 общо.

Честа процедура е служащите да отхвърлят да спомагат на контролните органи, защото самите те са съгласни да работят без трудов контракт и да получават заплата в плик за отбягване на запори върху хонорари поради задължения или с цел да разполагат с по-висок приход, допълват от ГИТ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР