Главна инспекция по труда е готова да помогне на работниците

...
Главна инспекция по труда е готова да помогне на работниците
Коментари Харесай

Инспекцията по труда ще помага на работниците от „Ремотекс-М“ да прекратят договорите си

Главна ревизия по труда е подготвена да помогне на служащите от „ Ремотекс-М “, които показаха терзание, че не могат да прекратят трудовите си контракти заради липса на шефове и на длъжностни лица в сдружението, като направи служебно преустановяване. За задачата служащите би трябвало да подадат в дирекция „ Инспекция по труда “ Стара Загора искане за служебно преустановяване на трудов контракт по член 327, алинея 2 от Кодекса на труда. За облекчение е създаден формуляр на настояването, който е оповестен на уеб страницата на Агенцията в рубриката „ Административно обслужване “, подрубрика „ Формуляри “. До момента е подадено единствено едно такова искане.
Възможността за служебно преустановяване е регламентирана в Кодекса на труда с помощта на Инспекцията по труда през 2010 година От Агенцията алармираха тогава Министерството на труда и обществената политика за зачестилите случаи на работодатели, които не могат да бъдат открити и за невъзможността, заради пропуск в закона, да бъдат прекъснати договорите на техните служащи и чиновници. За да бъдат предпазени трудовите и осигурителните права на тези служащи, от Министерството от своя страна навреме започнаха ограничения за законодателната смяна, вследствие на която сега Инспекцията по труда има опция да помогне на служащите на „ Ремотекс-М “ за преустановяване на трудовите им контракти.
Инспекцията по труда ще продължи да извършва всички свои отговорности и във връзка с делото за оповестяване на сдружението в неплатежоспособност, което е формирано въз основата на събраните от Агенцията доказателства. За да стартира делото, ИА ГИТ е заплатила и всички нужни такси, в това число за правенето на съдебносчетоводната експертиза. Първото съвещание беше отсрочено един път заради нередовно призовани представители на сдружението и повторно заради заличаването на шефовете му от Търговския указател и невписан нов шеф. Съдебната процедура по тези каузи демонстрира, че отлаганията не са необичайност, изключително когато се причисляват нови кредитори, което изисква установяването на нови обстоятелства и условия, свързани със отговорностите към тях.
До момента Инспекцията по труда е подала 67 броя искови молби, като по 56 броя към този момент има постановени правосъдни решения, които дават опция на служащите и чиновниците да потърсят компенсациите си от Фонда за обезпечените вземания. В неплатежоспособност са оповестени 39 сдружения, а девет са с намерено произвеждане по неплатежоспособност. Четири молби са отхвърлени поради изплатени напълно хонорари, една е оттеглена от ИА ГИТ след показани доказателства за изплатени хонорари и две са отхвърлени, защото съдът е приел, че работодателят има задоволително активи да се разплати с служащите и чиновниците си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР