Главен изпълнителен директор на Nvidia: Заложихме фермата на AI и никой не го знаеше

...
Основателят и главен изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг каза
Коментари Харесай

Основателят и главен изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг каза днес, че компанията е взела екзистенциално бизнес решение през 2018 г., което малцина осъзнават, че ще предефинира нейното бъдеще и ще помогне за предефинирането развиваща се индустрия. Разбира се, това се отплати изключително много, но Хуанг каза, че това е само началото на близко бъдеще, задвижвано от AI - бъдеще, задвижвано предимно от хардуера на Nvidia. Този успешен гамбит беше ли късмет или умен? Отговорът, изглежда, е „да“.

Той направи тези забележки и размисли по време на основна бележка в SIGGRAPH в Лос Анджелис. Този преломен момент преди пет години, каза Хуанг, беше изборът да се прегърне обработката на изображения, задвижвана от AI под формата на проследяване на лъчи и интелигентно мащабиране: съответно RTX и DLSS. (Цитатите са от моите бележки и може да не са дословни, някои незначителни корекции може да се направят след проверка на преписа.)

„Разбрахме, че растеризацията достига своите граници“, каза той, имайки предвид традиционното, широко използван метод за изобразяване на 3D сцена. „2018 г. беше момент на „залагане на компанията“. Това изискваше да преоткрием хардуера, софтуера, алгоритмите. И докато преоткривахме CG с AI, ние преоткривахме GPU за AI.“

Въпреки че проследяването на лъчи и DLSS все още са в процес на приемане в разнообразния и сложен свят на потребителските графични процесори и игрите, архитектурата, която те са създали, за да го позволят, се оказа перфектен партньор за нарастващата общност за разработка на машинно обучение.

Огромното количество изчисления, необходимо за обучение на все по-големи и по-големи генеративни модели, се обслужваше най-добре не от традиционните центрове за данни с някои GPU възможности, а от системи като H100, проектирани от самото начало да извършват необходимите операции в мащаб. Би било честно да се каже, че развитието на ИИ беше по някакъв начин ограничено само от наличието на тези изчислителни ресурси. Nvidia притежаваше бум на Beanie Baby и е продала приблизително толкова сървъри и работни станции, колкото е успяла да направи.

Историята продължава

Но Хуанг твърди, че това е само началото. Новите модели не само трябва да бъдат обучени, но и да се управляват в реално време от милиони, може би милиарди потребители редовно.

„Бъдещето е LLM в челото на почти всичко: „Човек "е новият език за програмиране", каза той. Всичко от визуални ефекти до бързо дигитализиращ се производствен пазар, фабричен дизайн и тежка промишленост ще приеме до известна степен интерфейс на естествен език, рискува Хуанг.

„Цели фабрики ще бъдат софтуерно дефинирани и роботизирани, а колите, които те ще строят, сами по себе си ще бъдат роботизирани. Така че роботите, проектирани с роботи, строят роботи," каза той.

Някои може да не споделят неговата перспектива, която макар и правдоподобна, също така е изключително приятелска към интересите на Nvidia.

Но докато степента на разчитане на LLMs може да е неизвестна, малцина биха казали, че изобщо няма да бъдат приети и дори една консервативна оценка за това кой ще го използва и за какво ще наложи сериозна инвестиция в нови изчислителни ресурси.

Инвестирането на милиони долари в изчислителни ресурси от последно поколение, като стелажи, фокусирани върху процесора, е глупаво, когато нещо като GH200, наскоро разкритият и посветен на центъра за данни хардуер за разработка на AI, може да направи същото работа за по-малко от една десета от разходите и изискванията за мощност.

Той радостно представи видеоклип, показващ подобно на LEGO сглобяване на множество изчислителни единици Grace Hopper в блейд, след това в багажник, след това в редица GH200 всички свързани с толкова високи скорости, че се равняват на „най-големия единичен графичен процесор в света“, включващ един пълен екзафлоп изчислителна мощност, специализирана в ML.

Кредити за изображение: Devin Coldewey

„Между другото това е реален размер“, каза той, означавайки драматичен ефект в центъра на визуализацията. „И вероятно дори работи с Crysis.“

Това ще бъде основната единица на дигиталната, доминирана от AI индустрия на бъдещето, предложи той.

„Не знам не знам кой го е казал, но... колкото повече купувате, толкова повече спестявате. Ако мога да ви помоля да запомните едно нещо от речта ми днес, това ще е всичко," каза той, предизвиквайки смях от публиката на играта тук в SIGGRAPH.

Няма споменаване на многото предизвикателства на ИИ, регулациите или цялата концепция за промяна на ИИ – както вече се случи многократно през последната година. Разбира се, това е розова представа за света, но когато продавате кирки и лопати по време на златна треска, можете да си позволите да мислите по този начин.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР