Главен асистент д-р Христо Кузов разкри за Петел горещи подробности

...
Главен асистент д-р Христо Кузов разкри за Петел горещи подробности
Коментари Харесай

Под Шишковата градинка е открит османски път

Главен помощник доктор Христо Кузов разкри за " Петел " горещи детайлности за находката, която бе открита при ремонта на Шишковата градинка. Изкопът е попаднал на османски път, който е бил на това място през XVIII и XIX век.

Археологът опроверга информациите, че преди дни са разкрили антична антична стена. Повече от половин век, по-старото потомство археолози са предполагали, че оттова е минавала крепостната стена на античния " Одесос ", само че в този момент при изследванията се оказа, че тази конструкция не е крепостната стена, а османски път. Той е доста добре положен, настилката му е от солидни камъни. Много е здрав и това е заблудило археолозите, че може би е стена. Улицата по-късно е застроена, има керамичен тръбопровод положен и построени зидове върху него. Този османски път е от края на 18-ти и началото на 19-ти век. Ползван е доникъде на 19-ти век.

" На този стадий вършим единствено сондажи и в случай че попаднем на археологическа конструкция, ще я разтеглим. Ако не попаднем, строителството си продължава ", добави Кузов.

По план на мястото на разкопките ще се появи " водно огледало ". Стойността на целия план за 150 метра улица е към 1,5 милиона лв..
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР