Главатар на наркокартел в Хондурас свидетелства вчера в съд в

...
Главатар на наркокартел в Хондурас свидетелства вчера в съд в
Коментари Харесай

Наркотрафикант подкупил с четвърт милион долара президента на Хондурас

Главатар на наркокартел в Хондурас свидетелства през вчерашния ден в съд в Ню Йорк, че е платил на хондураския президент Хуан Орландо Ернандес 250 000 $ подкупи, с цел да си обезпечи държавни контракти и отбрана от залавяне и екстрадиция в Съединени американски щати, предава Ройтерс.

Парите, които били платени през 2012 година, когато Ернандес беше ръководител на Националния конгрес (еднокамарния парламент) в Хондурас, били дадени в брой на през днешния ден починалата му сестра. Това разгласи водачът на наркокартела Лос качирос Девис Леонел Ривера Марадиага по време на делото на наркотрафиканта Джовани Фуентес Рамирес.

Ернандес, който попада по делото против Фуентес Рамирес като съизвършител, неведнъж отхвърли всякаква интервенция в наркотрафик. Фуентес Рамирес в понеделник не се призна за отговорен. През 2013 година Ривера подписа договорка с американската Агенция за битка с опиатите ДЕА и две години по-късно се съобщи, откакто Съединени американски щати постановиха наказания на негови кухи компании.

Ривера съобщи, че парите, платени на Ернандес, са били и за гаранция, че държавното управление ще продължи да му разпорежда контракти за градеж на пътища, тъй че да продължи да пере пари от наркотрафик. Той сподели още, че през 2006 година е платил на някогашния президент Мел Селая половин милион $, с цел да назначи негов братовчед за министър по сигурността, което по този начин и не станало. Селая отхвърля обвиняването.

Ривера разкри още, че е платил на сегашния вицепрезидент, по това време кандидат-президент, Рикардо Алварес 500 000 $ в подмяна на отбрана от арест или екстрадиция. Твърди се, че Алварес заречен да анулира закона за екстрадиция сред Съединени американски щати и Хондурас, в случай че бъде определен. Ернандес беше основен съдружник на Съединени американски щати по времето на американските президенти Барак Обама и Доналд Тръмп при интервенции против имиграцията и опиатите в района. Тези обвинявания може да усложнят напъните на новата администрация на президента на Съединени американски щати Джо Байдън да отстрани аргументите за миграцията от Централна Америка като влага 4 милиарда $ в района, в това число в Хондурас.

В поредност от туитове в понеделник Ернандес посочи, че наркотрафикантите са дали подправени показания против него пред американските управляващи, с цел да си отмъстят на неговото държавно управление и да понижат присъдите си. Според прокуратурата, Фуентес Рамирес почнал да придвижва дребни колета опиати през 2009 година, само че чак през 2013 година, когато станал сътрудник с Енрандес, бизнесът му почнал да процъфтява. Държавното обвиняване счита, че Фуентес Рамирес се е отчитал директно на Тони Ернандес - брата на президента. През октомври 2019 година Тони Ернандес беше наказан във федерален съд в Манхатън за наркотрафик и свързани с това обвинявания за оръжие. По това дело прокуратурата съобщи, че президентът Ернандес е получил милиони под формата на подкупи от наркотрафиканти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР