Главата на Римокатолическата църква Негово Светейшество папа Франциск ще осъществи

...
Главата на Римокатолическата църква Негово Светейшество папа Франциск ще осъществи
Коментари Харесай

Раковски в очакване на Папа Франциск през май

Главата на Римокатолическата черква Негово Светейшество папа Франциск ще реализира апостолическо пътешестване в България от 5 до 7 май следващата година, като посети градовете София и Раковски. В формалното лого на визитата, оповестено от Пресслужбата на Светия трон, излиза наяве, че визитата е повлияно от духа на монсеньор Анджело Джузепе Ронкали , служил 10 години в България като апостолически пратеник, а по- късно седнал на престола като папа Йоан XXIII. Той има богато духовно завещание, в което най- доста свети енцикликата " Мир на земята " - „ Pacem in terris “ от 11.4.1963 година Визитата на папа Франциск в България е отдадена на мира, на мира в района, на мира в света.
В логото, наред с цветовете на флага на Светия трон - бяло и жълто, е вплетен и трибагреникът на българския народен байрак.

Град Раковски и селата в близост са най-голямата католическа енория у нас сега . Църквата е част от Римокатолическата епархия София и Пловдив. Катедралата " Пресвето Сърце Исусово " в квартал Николаево на Раковски е втора по величина на Балканите след катедралата в Загреб. И другите два квартала в дребния град имат своите катедрали. Град Раковски е най-големият град в България, където преобладаващото население изповядва католицизъм. Църквата е част от Римокатолическа епархия София и Пловдив. В града има няколко католически църкви, катедрали и манастири. Католическата черква " Пресвето Сърце Исусово " в Раковски е втората по величина на Балканите след катедралата в Загреб. Освен нея, в Раковски има още две катедрали - " Непорочно зачатие на Дева Мария " и " Св. Архангел Михаил ", както и католически манастир. С съображение град Раковски е именуван от време на време „ столица на католицизм а “ в България. Факт е, че от началото на ХIХ век село Калъчлии - днешният квартал " Генерал Николаево " се е утвърдило за известно време (до 1835 г.) за център на епархията. Селата, формирали днешния град, са отечество на пет католически епископа, определени през XX век.

След визитата на папа Йоан Павел Втори през 2002-ра година в България, това ще е второ посещаване на Глава на Римокатолическата черква у нас и първо в Раковски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР