Главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан днес бе приет

...
Главата на Македонската православна църква архиепископ Стефан днес бе приет
Коментари Харесай

Македонската църква с единомислие иска БПЦ за Църква-майка

Главата на Македонската православна черква архиепископ Стефан през днешния ден бе признат от Българския патриарх Неофит. Това е първа среща сред двамата откакто МПЦ-Охридска архиепископия изиска българската да бъде нейна Църква-Майка и по този начин да получи автокефалност.

Македонският архиепископ Стефан беше придружаван от преспанско-пелагонийския митрополит Петър, който дава отговор за външните връзки в МПЦ-Охридска архиепископия. Пред водещия на предаването " Вяра и общество " Горан Благоев Българският патриарх Неофит съобщи: " Не е лек кръстът, който Българската черква поема, тъй като до момента нищо не се правеше за решение на казуса с Македонската архиепископия. Нека в този момент Божията премъдрост да умъдри участниците в междуцърковната комисия, с цел да се реализира стремежи от всички ни резултат! "

Македонският архиепископ Стефан благодари пред камерата на " Вяра и общество " на всички в България, които поддържат желанието на МПЦ-Охридска архиепископия да получи самопризнание на своята автокефалност и беше безапелационен: " Писмото, което изпратихме до Българската патриаршия, че тя може да е наша Църква-Майка, е признато в цялостно единодушие от нашия Свети синод. Някои от събратята може да имат и свое виждане, само че е значимо какво взема решение и споделя болшинството! ". Блиц-интервютата с главите на БПЦ и МПЦ ще можете да видите в предаването " Вяра и общество " тази събота!

На 27-ми ноември Патриархът и синодалните митрополити разгледаха писмото на МПЦ-ОА от 9 ноември, в което тя моли да бъде приета като самостоятелна черква, а също по този начин желае Българската православна черква да стане нейна Църква-Майка. Пред Синодалната палата голям брой жители се събраха на безмълвно бдение в поддръжка на настояването Българската патриаршия да бъде Църква-Майка на Македонската архиепископия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР