Глътка въздух за здравната система - нова пратка ваксини пристига

...
Глътка въздух за здравната система - нова пратка ваксини пристига
Коментари Харесай

Глътка въздух за здравната система

Глътка въздух за здравната система - нова пратка ваксини идва през днешния ден в София. След като през уикенда бяха доставени близо 53 000 дози на AstraZeneca, у нас през днешния ден дойдоха над 20 000 дози от препарата на Pfizer.

Само часове откакто отвориха " зелените " си коридори за всеобща имунизация обаче част от огромните лечебни заведения още веднъж стопираха работа. Причината - изчерпани дози от препаратите против COVID- 19.

Въпреки доставката на нови дози, към момента единствено в един огромен пункт в столицата има останали количества за хората от така наречен " зелени коридори ", които са отвън четирите етапи за имунизиране. Това е пунктът в Александровска болница. 

Дозите в Окръжна болница свършиха още през вчерашния ден, часове след доставката, през днешния ден по обяд затвори и пунктът във ВМА, а в късния следобяд и този в " Пирогов ". От лечебни заведения не знаят по кое време ще имат ново зареждане и нови зелени коридори. 

В други огромни градове като Варна и Бургас през днешния ден отвори единствено по един пункт за свободна имунизация, което докара до опашки и дълго очакване. Това, че тази заран страната ни получи още към 20 хиляди дози от Pfizer не промени доста обстановката, тъй като те са предпочитано за реимунизация на хора с първа сложена доза от този препарат. 

Рано сутринта в " Пирогов " започнаха имунизиране единствено на попадащите в първите етапи. На опашката обаче чакаха и хора без приоритет, тъй като не разбрали, че " зеленият кулоар " е разгласен за 13 часа.  В столичната Окръжна болница през днешния ден това изобщо не беше допустимо и хората бяха връщани. Всички 130 дози, пристигнали през вчерашния ден, са изчерпани за броени часове още в неделния ден. А от лечебното заведение не знаят по кое време ще получат нова доставка. 

„ За страдание имахме обезпечен дори нощен екип, който да продължи да имунизира, само че просто нямаше ваксини ”, изясни Антон Луков.

Така през днешния ден хората бяха връщани. А от лечебното заведение не знаят по кое време ще получат нова доставка. Опашка от чакащи се изви и пред Александровска болница. Там разполагат с 500 дози, които ще бъдат поставяни до момента в който не свършат. Други огромни пунктове в София  отвориха, само че единствено за няколко часа. Малко преди обяд " зеленият кулоар " във Военно-медицинска академия беше прекратен поради изчерпани дози от препарата. Денят продължи с реимунизация на хора, които към този момент са получили втората доза.

Снежа е чакала два часа на опашка пред ВМА преди да разбере, че ще си тръгне без ваксина.

„ Казаха " Свършиха имунизациите, няма повече ваксини ". И аз го попитах господин Мутафчийкси: " Ако някой не пристигна, можем ли да изчакаме? ". Той споделя: " Ако не дойдат, имунизациите им се пазят във фризерите. " Попитах го за на следващия ден по какъв начин стоят нещата, той сподели " не мога да ви кажа, тъй като не знам дали на следващия ден ще пристигна камион с ваксини ", описа дамата.

Във Варна и в Бургас отвориха единствено по един пункт за свободна имунизация. 

Вчера общо 6 хиляди дози бяха разпределени и сред персоналните лекари в столицата. Всеки доктор получи по три флакона с по 10 дози или количество да бъдат имунизирани 30 пациенти. Някои лекари като Д-р Десислава Георгиева обаче не могат да стартират имунизациите незабавно.

„ Няма по какъв начин да се обадим на всички пациенти, които са си запазили час, тъй като имат потребност от помощ и да отменим техните часове, с цел да реализираме имунизации. На трети март е неработен ден, а флаконът може да стои отворен не повече от 48 часа, по тази причина взех решение да стартира имунизирането в четвъртък ”, изясни тя.

А с цел да има страната ни повече ваксини през вчерашния ден министър председателят Бойко Борисов съобщи, че ще преговаряме с две страни, с цел да вземем назаем от препарата.  

„ Работим сега с Франция и Германия, където сега имат закъснение във имунизирането и за разлика от България, няма опашки във имунизирането, да ни дадат в този момент назаем, с цел да не прекъсваме имунизационния проект като свършват имунизациите, тъй като виждате – те свършват за 1-2 дни, идват, незабавно отново почваме. 18,5 млн. ваксини сме платили, след това ще им ги върнем ”, разгласи министър-председателят.

Към " зелените коридори " на следващия ден ще се включи и УМБАЛ " Св. Иван Рилски " в София. Ще се слагат ваксини на AstraZeneca. С приоритет ще се имунизират хората от фаза 3 и 4. Кабинетът е отворен и за хора отвън предпочитаните групи. Той ще работи от 8:00 часа до привършване на наличните количества.

Недостиг на ваксини и в денонощния кабинет за имунизации в Пловдив.  Само за часове от през вчерашния ден до през днешния ден приемът там беше спиран два пъти.

Опашките пред единствения денонощен кабинет се извиваха до среднощ, когато имунизациите свършиха. Сутринта със зареждането на новите дози, имунизациите започнаха още веднъж. Хората, които се редяха на опашка там се оплакаха, че от сутринта обикалят няколко  места, с цел да бъдат имунизирани.

От Регионалната здравна ревизия обясниха, че през вчерашния ден са получили 4700 дози ваксини от доставката на AstraZeneca. Заради дребното на брой ампули, на общопрактикуващите лекари са съумели да раздадат единствено по 1 флакон. Очаква се идната доставка на ваксини за Пловдив да е чак другата седмица.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР