Гласуването в парламентарните избори в Индия приключи днес с последния,

...
Гласуването в парламентарните избори в Индия приключи днес с последния,
Коментари Харесай

Изборният маратон в Индия приключи, първи екзитполове сочат убедителна победа на управляващата партия на премиера Моди

Гласуването в парламентарните избори в Индия завърши през днешния ден с последния, седми стадий от изтощителната национална акция, траяла повече от месец, съобщи Асошиейтед прес. Дясната националистическа хиндуистка партия "Бхаратия Джаната " на премиера Нарендра Моди се стреми да получи втори 5-годишен мандат за ръководство на най-многолюдната народна власт в света.

Изборите се считат за референдум за ръководството на Моди и неговата партия. Главната опозиционна мощ е партията Индийски народен конгрес (ИНК), ръководена от Рахул Ганди - следващия представител на политическата династия Неру-Ганди, трима души от която са били министър председатели на страната.

Екзитполове от двата водещи новинарски телевизионни канала в страната - "Рипаблик " и "ТаймсНау " предсказват победа на премиерската партия и нейните съдружници с сред 287 и 305 депутатски места от общо 543 в Лок сабха - долната камара на Народното събрание. Това е доста повече от нужните 272 места за сформиране на идващото държавно управление. Очаква се ИНК и нейните съдружници да завоюват сред 124 и 128 места.

Ганди сложи под въпрос метода, по който самостоятелната Избирателна комисия е управлявала изборния развой и сподели, че графикът за провеждането на вота е бил манипулиран за да се облагодетелства премиерската партия.

В днешния заключителен стадий се гласоподава във Варанаси - изборния регион на премиера Моди. В този заветен за хиндуистите град на предишните избори през 2014 година той победи с внушителната разлика от 200 000 гласа. Самият Моди прекара предходната нощ в Кедарнат - храм на хиндуисткия господ Шива в Хималайските планини в Северна Индия.

Последният стадий от изборния маратон включваше общо 59 изборни окръга в осем щата. Днес се гласоподава се за 13 депутатски места в щата Пенджаб и за още толкоз в най-многолюдния щат Утар Прадеш, за по осем места в Бихар и Мадхя Прадеш, за 9 - в Западна Бенгалия, за 4 в Химачал Прадеш и за по три в Джарханд и Чандигар.

В Колката - столицата на Западна Бенгалия, овреме тази заран се извиха дълги опашки пред изборните секции, да да могат гласуващите за избягнат от жегата, която денем доближава до 38 градуса. Секциите там строго се охраняват от въоръжени чиновници от силите за сигурност заради опасения от принуждение.

Досега изборите, почнали на 11 април, като цяло прекосяваха в мирна конюнктура, само че Западна Бенгалия - щат в Източна Индия, е изключение. Моди има там за противник основната министърка на щата Мамата Банерджи, която се надява при положение на победа на ИНК да стане претендент на опозицията за премиерския пост.

По време на акцията Моди посети Западна Бенгалия 17 пъти, надявайки се да отвоюва терен от своята мощна съперничка там със хиндуистка националистическа агитация. Именно това аргументи прояви на принуждение и накара Избирателната комисия да ограничи предизборната акция в щата.

Днес една от лидерките на "Бхаратия Джаната " Нирмала Ситараман, която е и министърка на защитата на Индия, упрекна поддръжниците на Банерджи, че са нападали членове на ръководещата партия и не са им давали да гласоподават на няколко места в шест от деветте изборни региона на щата. Тя не уточни детайлности.

Банерджи на собствен ред отхвърли обвиняванията и сподели, че държавното управление на Моди е употребило силите за сигурност като оръдие за заплашване на последователите на нейната партия.

АП цитира локален преподавател, съгласно който ръководещата партия ще се бори със зъби и нокти да завоюва няколко депутатски места в Западна Бенгалия в острото съревнование с авторитетната районна партия на Банерджи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР