Гласуването този път е на 11 юли. Много от вас

...
Гласуването този път е на 11 юли. Много от вас
Коментари Харесай

Какви са условията за гласуване по време на ваканция?

Гласуването този път е на 11 юли. Много от вас ще са във почивка и несъмнено се питате каква е опцията да дадете своя глас.

26 юни е крайният период за подаване на заявки за гласоподаване по сегашен адрес. Това на процедура значи, че в случай че сте на море или планина в България в деня на вота и желаете да гласувате там, би трябвало да промените адресната си регистрация през идващите 14 дни.

Ако почивката Ви в планината или на морето съответствува с деня на предварителните избори и желаете да гласувате там, би трябвало да подадете заявление за регистриране в изборния лист по сегашен адрес до 26 юни. Преди това би трябвало да сте попълнили и подали адресна карта в съответната община.

" Ако не е притежател на парцела, където ще бъде регистриран по сегашен адрес, би трябвало да показа декларация по пример за единодушие на притежателя да бъде регистриран по сегашен адрес. Всъщност това единодушие, с цел да сме сигурни, че е обещано от притежателя, той би трябвало да отиде или с вас в общината и да се подпише пред длъжностното лице или другия вид е с нотариална легализация на тази декларация ", сподели началникът на отдел в ГРАО Нина Симеонова.

Това условие ще затрудни шефове на хотели, къщи за посетители и къмпинги.

" Ние имаме много посетители. И няма по какъв начин със всеки посетител да вървя поотделно в общината ", сподели шефът на къмпинг Елена Пинелова.

За да се записват почиващите на съответния адрес, има и друго значимо изискване - заповед на кмета.

" Адресна регистрация по сегашен или непрекъснат адрес може да се извърши единствено на адреси, избрани със заповед на кмета на общината ", сподели началникът на отдел в ГРАО Нина Симеонова.

Повечето посетители на този къмпинг, които прекарват цялото лято край Созопол, са решили да гласоподават на 11 юли.

" Ще гласоподавам там, където пребивавам. Мисля, че ще е по-лесно за всички ", споделя Веселина Димова.

" Всичките тези процедури - отписване, записване. Мисля, че ще загубим доста повече време в сравнение с да отида до София, да гласоподавам и да се върна ", споделя Марин Николов.

" Ако въпреки всичко сме тук, ще забележим какво би трябвало да създадем, с цел да можем да гласуваме сигурно ", споделя Павла Стоянова.

От районната изборна комисия в Бургас предизвестяват, че може да има съществени проблеми, в случай че доста летуващи изискат да гласоподават в региона на 11 юли.

" В Несебър е най-големият курорт на България Слънчев бряг, и в случай че там се записват 40 000 гласоподаватели, тези 40 000 гласоподаватели би трябвало да бъдат разпределени в 37-те секции на Несебър. Ние няма да можем да ги обслужим. Те няма да могат да гласоподават. Да разкрием нови 70 секции ", сподели ръководителят на РИК-Бургас Михаил Хаджиянев.

Освен това многото гостуващи гласоподаватели ще изкривят вота на хората, които живеят непрекъснато в региона, настояват от РИК Бургас.

" Едно такова посещение на голям брой посетители - гласоподаватели би обезсмислило и преференциалното гласоподаване ", сподели ръководителят на РИК-Бургас Михаил Хаджиянев.

От РИК Бургас се приготвят да се оправят с сходни провокации, изясни ръководителят на комисията.

Репортери: Альоша Шаламанов и Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР