Гласуването тече безпрепятствено в страните с голям брой изборни секции ...

Гласуването тече безпрепятствено в страните с голям брой изборни секции

100 000 гласа се очакват от Турция: как върви вотът в чужбина по страни

Гласуването тече гладко в страните с множество изборни секции в Европа, оповестяват от Министерството на външните работи (МВнР). Най-много секции задгранични секции има в Турция - 166 (рекорден брой в съпоставяне с всички предходни избори), във Англия те са 126, в Германия - 77, а в Испания - 65. Общо секциите в други страни (общо 62) - са 755, като в 300 от тях се гласоподава машинно. 

В две трети от секциите в Турция  се гласоподава машинно - с 220 устройства. Рекорден е и броят на авансово подадените заявки - съвсем 26 хиляди, съобщи БНР.

Заради по-високият брой секции този път се чака да няма дълги опашки пред урните, само че пък прогнозите са това да докара и до по-висока изборна интензивност в Турция.  Според локалните изселнически сдружения пред урните може да дойдат към 100 000 души - това е повече в съпоставяне с предходните предварителни избори през ноември, когато гласоподаваха към 90 хиляди български турци.

По традиция напрежение в изборния ден в Турция има поради попълването на декларациите. Този път още в методическите инструкции е разказано, че те могат да бъдат авансово попълнени и подписани.

" Гласуването мина умерено, без доста очакване. Добре е, че има повече секции от преди и съм удовлетворена. Синът и снахата ще дойдат към обяд да гласоподават. Досега сме дали своят вот на всички избори за България ", сподели Севдие Мюфтюоглу, изселничка от Шуменско, пенсионирана учителка, която гласоподава в една от четирите секции в истанбулския квартал Авджълар, плътно обитаем с изселници от България, цитира я Българска телеграфна агенция.

В Германия са отворили всички 77 изборни секции, като там вотът е почнал и тече безпроблемно.

Изборният ден в Обединеното кралство Англия и Северна Ирландия също е стартира в точния момент. Всички 126 секции отвориха порти за българските жители, които желаят да гласоподават в изборите за Народно заседание. Деветимата районни координатори наблюдават в действително време напъните на всяка от СИК за прецизно съблюдаване на периоди и условия.

Изборният ден стартира обикновено и във всичките 15 изборни секции на територията на Австрия .

Гласуването за национални представители в Белгия стартира в спокойна конюнктура. В страната са разкрити 15 изборни секции, а в прилежащ Люксембург - две.

В Постоянното посланичество на България към Европейски Съюз в Брюксел са разкрити две от изборните секции в страната.

26 са изборните секции в Италия , като най-вече са в Милано - 3, в българското учебно заведение, заяви. Само там вотът е машинен, за което са предоставени 4 машини. В останали секции гласуването е с бюлетини. В Рим има две секции в посолството на нашата страна. В останалите огромни градове - като Торино, Верона, Триест, Генуа, Болоня, Флоренция, Неапол и други - секциите са по една, по този начин както и в други значими градове и селища във всички области без островите. В област Тоскана има още веднъж най-вече секции - 4, по 3 в Ломбардия и Лацио. Предварително са се записали да гласоподават съвсем 1000 българи. Които не са го създали, също могат да дадат своя избор. Българското посолство в Рим, акредитирано за Република Малта, е образувало на острова две секции - в Сейнт Джулиънс и в Буджиба с авансово проявен интерес от 93-а души. Очакванията са броят на гласувалите българи в Италия и Малта да надвиши, както постоянно, този на предварителните заявки.

Българите в Испания гласоподават в 65 изборни секции в 56 обитаеми места. Изборният ден стартира в 8 ч. българско време на континента и към 9 часа - на Канарските острови. Броят секции е с 4 по-малко, в сравнение с през ноември 2021 година. Намалява и броят на подалите авансово заявление за гласоподаване. Сега те са едвам 2127 - с близо 1000 по-малко от ноември и с над 2000 по-малко от изборите през юли 2021 година Според членовете на секционните комисии това се дължи на умората измежду гласоподавателите и доказателство за това е, че на първите избори през април 2021 година заявки бяха подали съвсем 8000 души, само че до урните стигнаха 20 309. От изборните комисии предизвестяват, че в случай че в този момент се получи същото разминаване, те би трябвало да се снабдят с задоволително самообладание, така като персоналните им данни ще се вписват на ръка и това ще забави процеса. За втора поредна година в Мадрид ще има 4 секции, по две в Генералните консулства в Барселона и Валенсия, както и в Палма де Майорка, Гандия, Памплона и Хатива. Отпаднаха секциите в Бенихузар, Онтинент, Арчидона и Кослада, които бяха разкрити предходната година.

Българските жители гласоподават в 25 секции в Гърция , като най-вече са те в Атина - 7, които се намират тук-там с комфортен достъп. 6 са секциите на остров Крит, където има и доста туристи. По една секция има на островите Миконос, Лимнос, Родос и Кос, където се чака избор и от туристи. Българските жители, които са на отмора в северната част на страната, имат опция през днешния ден да упражнят правото си на избор в Александруполис, Комотини, Кавала.

Българските жители в Русия гласоподават в посолството ни в Москва, в генералното консулство на страната ни в Санкт Петербург и в Екатеринбург. Въпреки че българското консулство в Екатеринбург беше затворено преди няколко месеца, сънародниците ни там събраха нужния брой подписи за откриването на изборна секция. Навсякъде ще се гласоподава с хартиени бюлетини. В 7 часа локално и българско време стартира гласуването в изборната секция на територията на посолството ни. Едва 37 души в Москва са подали авансово електронни заявки за гласоподаване. Тези, които не са го създали, само че желаят да упражнят правото си на избор, попълнят заявления на място. Изборният ден протича умерено, сподели за БНР ръководителят на секционната изборна комисия в Москва Валентин Петков. Около 50 индивида за дали своят вот до обяд момента.

Изборният ден ще завърши най-късно в секциите в Калифорния, Съединени американски щати - в 6 часа сутринта българско време в понеделник. Заради часовата разлика 55-те секции в Съединени американски щати ще отворят следобяд българско време. 12 са секциите с машини. За Чикаго, където е най огромната българска общественост, местата за гласоподаване са 8. В 5 секции там ще има машини.

Източник: dir.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg