Гласуването с преференция като вид мажоритарен вот, отдавна е трън

...
Гласуването с преференция като вид мажоритарен вот, отдавна е трън
Коментари Харесай

ДБ: ДПС отново атакува преференцията и застава срещу овластяването на избирателите

Гласуването с преференция като тип мажоритарен избор, от дълго време е бодил в очите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Пречи им, тъй като овластява гласоподавателите, като им дава опция да показват желанията си. Движение за права и свободи даже изключи свои преференциално определени депутати – за наставление на останалите. Това написа в позиция на Демократична България.
Вижте цялото мнение на обединяването:

" След като болшинството, с няколко основни гласувания в Народното събрание, утвърди посоката към авторитаризъм – с тайните арести, с изключителните пълномощия на КПКОНПИ, с практическа анулация на електронното и машинното гласоподаване – ръководещите, в партньорство с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия, могат да отстраняват и преференциалното гласоподаване.

Гласуването с преференция като тип мажоритарен избор, от дълго време е бодил в очите на ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Пречи им, тъй като овластява гласоподавателите, като им дава опция да показват желанията си. Движение за права и свободи даже изключи свои преференциално определени депутати – за наставление на останалите.

В последния ден за оферти за промени сред четенията на Изборния кодекс, Движение за права и свободи са внесли законопроект, с който на практика отстраняват преференциалното гласоподаване на всички типове избори. Предложението на Движение за права и свободи за обезсмисляне на преференциалния избор е йезуитски написано. Прикрива ликвидирането на преференцията зад условия за покриване на разнообразни „ изборни квоти “ – с концепцията да няма сериозен спор, казусът да не добие гласност и болшинството да може да гласоподава без да се постанова да дава отговор на въпроси. Или пък „ инцидентно “ множеството депутати на ГЕРБ да ги няма в залата и с гласовете на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи да мине смяната.

Ако досега, с цел да се задейства преференцията на парламентарни избори, се изискваха 7% от подадените за партийната листа гласове за съответен претендент, и той отиваше на челни позиции – в този момент този предел се подвига неведнъж и по този начин се обезсмисля преференциалното гласоподаване. При вота за евродепутати този % е 5 % от гласувалите за листата. При приемане на предложенията на Движение за права и свободи, ще са нужни над 100 000 преференции за един претендент, с цел да настъпи разбъркване в подредбата.

Демократична България постоянно е защитавала мажоритарния детайл при провеждането на избори. Гражданите употребяват преференцията – познават тази опция и я ползват от ден на ден. Процентът на употребилите преференция нараства с всеки идващ избор.

Демократична България приканва българските жители, искащи почтени и свободни избори, при които се гласоподава с желание за най-достойните претенденти, дружно да защитим правото ни на избор.

Задаваме следните въпроси към ръководещите и чакаме ясни отговори пред българското общество – не скрити сделки с Движение за права и свободи:

1. Ще бъдат ли всички в пленарна зала и ще гласоподават ли срещу предложенията на Движение за права и свободи за увеличение прага за задействане на преференцията?

2. Ще отхвърлят ли изрично, гласувайки срещу, каквито и да било оферти, с които се усилва прагът за задействане на преференциалния избор или се обезсмисля неговото деяние?

3. Ще заявят ли ясно и изрично, че поддържат преференциалното гласоподаване като тип мажоритарен избор и няма да трансформират съществуващия режим?

4. Ще отдръпват ли срамните текстове за отсрочване без период на въвеждането на електронно гласоподаване и за практическо унищожаване на машинното гласоподаване, каквото сегашният Изборен кодекс планува да има във всяка изборна секция? "
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР