Гласуването с машина на избори и по изключение с хартия

...
Гласуването с машина на избори и по изключение с хартия
Коментари Харесай

Галъп: 55 % от българите предпочитат машинния вот

Гласуването с машина на избори и по изключение с хартия е желан вид съгласно 55 % от българите. Това демонстрират резултатите от национално представително изследване на Галъп.

Данните са част от ежемесечната самостоятелна изследователска стратегия на организацията. Изследването е извършено " лице в лице " с таблети сред 24 ноември и 2 декември 2022 година измежду 807 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната оптималната неточност е ±3,5% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на към 54 хиляди души.

 Снимка: Галъп

Над една трета (37,5 %) избират разбъркан вид - да има опция за гласоподаване и с машини, и с хартиена бюлетина. Останалите не могат да отговорят.

Данните на Галъп демонстрират, че машинният избор е желан в болшинство от електоратите на " Български напредък ", " Продължаваме Промяната ", " Демократична България " и " Възраждане ". Привържениците на Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи избират смесения метод за гласоподаване. При електората на ГЕРБ дяловете на двата отговора са съвсем без разлика.

 Снимка: Галъп

От Галъп прецизират, че данните за тези групи имат най-много ролята на ориентир, а не на представителна за всяка една от групите картина.

Според резултатите от изследването машинният избор е желан измежду младите, хората в дейна възраст и измежду по-високо образованите. Обратното - най-възрастните, пенсионерите, живеещите в селски региони, както и по-слабо образованите, избират смесения метод.

На 2 декември Народното събрание одобри дефинитивно измененията в Изборния кодекс, с които беше върната опцията да се гласоподава по желание - с хартиена или с машинна бюлетина.

46,2% от интервюираните считат, че влизането на България в Шенгенското пространство е в една или друга степен значимо. Една трета са повече или по-малко на противоположното мнение. Присъства и значителен дял - 21,3% - от респондентите, които не могат да преценяват.

 Снимка: Галъп

От демографските профили предстоящо проличава, че за младите, хората в дейна възраст, както и за тези от столицата, тематиката е доста по-важна, в сравнение с за възрастните и пенсионерите.

Като цяло проличава, че в България отсъства задоволително ясно мнение по тематиката. Назад в годините, в проучванията постоянно е личало, че въпросът е относително отдалечен за всеобщия усет. Преди седем години, да вземем за пример, когато този въпрос още веднъж беше заложен, тематиката даже е показвала по-голяма значимост за всеобщото схващане в съпоставяне със в този момент. Тепърва ще се разбере въздействието на започващата нова политизация по този проблем. Данните от актуалната вълна на проучване са въпреки всичко от времето преди решението от четвъртък. Оказва се, че и по двете тематики, възрастта в действителност е от значително значение, само че върху нейното въздействие се наслагва и въздействието на посланията на партиите.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР