Гласуването на промените в кабинета и състоянието в управляващата коалиция

...
Гласуването на промените в кабинета и състоянието в управляващата коалиция
Коментари Харесай

Нови министри или правителствена криза и избори, решават депутати и президент идната седмица

Гласуването на измененията в кабинета и положението в ръководещата коалиция в края на седмицата не престават да бъдат част от многословието на политиците от другите партийни централи. Засега Движение за права и свободи като че ли се държи на отдалеченост, само че в случай че се съди от изявленията през седмицата, чувството е лъжливо. Кой ще има последна дума по тематиката за министерските оставки и назначения ще стане ясно още в първите дни на новата седмица.
Както разяснява пред БНР депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков, " седмицата, която не видя новите министри, би трябвало да бъде деликатно оценена от държавното управление в подтекста на новите им оферти ".
За пръв път от много време обаче измежду ръководещата коалиция се промъква през думите на Волен Сидеров и допускането за предварителни избори . " Всичко е допустимо. Ако всеки ден от някой уебсайт излиза нещо и се блокира работата на кабинета, може да стигнем до избори ", сподели той.
Преди това той съобщи, че счита за непотребни и двата казуса – неналичието на президентския декрет за освобождението на Младен Маринов от поста основен секретар на Министерство на вътрешните работи и отдръпването на Александър Манолев от номинацията за транспортен министър, та даже и от зам.- министерското място в стопанската система.
" Беше ненужно да се задълбаваме в процедурата по освобождението на Младен Маринов от поста на основен секретар на Министерство на вътрешните работи ", сподели Сидеров. " Попитах дали не може без автограф на този декрет да гласуваме министрите, споделиха, че може, само че след това можело да стане затруднение. По тази логичност излиза, че Младен Маринов би трябвало цялостен живот да е основен секретар на Министерство на вътрешните работи, в случай че президентът не му подпише указа за освобождение. Можеше и без тези игри на процедурни извършения и да не възбуждаме непотребна драма сред институциите, тъй като така и така сред президентството и държавното управление непрестанно прехвърчат искри. Това не е добре и е ненужно ", обясни Сидеров.
В коментар на отхвърли на Александър Манолев да оглави поста на министър на превоза, Сидеров бе безапелационен, че при него има " офанзива ". " При Манолев имаме офанзива, нахлуване не от уебсайт, не от медия, а от една политико, бизнес група, която има и уебсайт, само че той е просто гарнитура, и която преди време слагаше министри в първия кабинет на Борисов. Този кръг в първия кабинет на Борисов наложи министрите Трайчо Трайков, Росен Плевнелиев, Симеон Дянков. Това бяха техните хора в държавното управление. Тук имаме една политическа опонираща формация. Не споделям хубаво, неприятно. За това, че Манолев е бил в тази компания или в онази компания, не е мотив да подава оставка. Аз съм на мнение, че Манолев не трябваше да подава оставка, просто тъй като уеб сайтът " Капитал " е написал нещо. " Капитал " по този метод може да ръководи страната. Нападението над Манолев беше изкуствено и клякането пред тази офанзива, за мен, беше неточност, тъй като показваш, че могат да те манипулират ".
Сидеров разяснява и връзките в обединението: " Трябва да се споделят разликите, тъй като те не са в цвета в очите или в профила на лицето, а са идейни "
Лидерът на " Атака " беше безапелационен, че още тази седмица би трябвало да стане ясно по какъв начин ще се явят Обединените патриоти на идните евроизбори идната година: " Няма да ги очаквам идващите месеци, след което в 12 без 5 някой да извърти някакъв номер ".
Утре съдружен съвет при премиера би трябвало да утвърди дефинитивно имената: " Трябва да се разиска дали би трябвало да се отдръпна Манолев. Трябва да се разиска дали е нужно и дали би трябвало да се подаваме на всеки един подобен удар. Тогава ставаме заложници ".
Според Волен Сидеров ще бъде от решаващо значение и дали министър председателят Бойко Борисов ще отбрани Виктор Орбан в Съвета на Европа: " Защото за неговото политическо бъдеще ще бъде решаващо. Ако той го разбере това, ще вземе вярното решение. Няма значение, че Полша, Чехия или Словакия също ще защитят Орбан. Важно е по какъв начин ще се държи България в този миг. Аз към този момент дадох поръчката в Народното събрание. Надявам се да бъде на това равнище, което го изисква историческия миг ".
ГЕРБ и Българска социалистическа партия
Депутатът от ГЕРБ Тома Биков обаче си остава оптимист, че измененията в кабинета ще бъдат гласувани през тази седмица. Той продължава да е последовател на главната теза - точно изчезналия президентски декрет за освобождението на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Младен Маринов.
" За мен беше малко странна тази реакция на президента, която чух през вчерашния ден от него, тъй като в случай, че има воля и изказване на основния секретар на Министерство на вътрешните работи, това е персонален акт, в случай че щете. Може би би трябвало на идващия съдружен съвет да поканим и президента, с цел да бъде надълбоко осведомен за всичко, което се случва. Ако това желае, дано да го каже ", сподели Тома Биков.
Проваленото гласоподаване на новите министри е позитивно за ръководещите, предпазвайки ти от нови проблеми, счита от своя страна Крум Зарков от Българска социалистическа партия (БСП за България).
" Ако въпреки всичко бяха утвърдени новите министри, един от тях щеше да напусне още след два часа. Това е господин Манолев, който беше номиниран за министър на превоза ", сподели той. В допълнение, Зарков съобщи, че другояче е щяло да се наложи и разискване на оставка на номинирания за министър на вътрешните работи Младен Маринов.
" А през днешния ден и тази седмица щеше да се наложи да обсъждаме оставката на господин Маринов по отношение на безусловно скандалната и неуместна акция, довела до задържането на двама публицисти ", сподели Крум Зарков. Той обаче обърна внимание не на неналичието на президентски декрет, а на абсурда с задържаните проверяващи публицисти - от " Биволъ " и от Румъния. Това " има директно отношение към политическото, а апропо и към професионалното управление на Министерството на вътрешните работи ", съобщи Зарков, като не пропусна да акцентира на настояването на Българска социалистическа партия за предварителни парламентарни избори.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР