Гласуването на предложения от опозиционната СИРИЗА вот на недоверие срещу

...
Гласуването на предложения от опозиционната СИРИЗА вот на недоверие срещу
Коментари Харесай

Вот на недоверие срещу Мицотакис утре заради афера с подслушвания на гръцки министри и военни

Гласуването на оферти от опозиционната СИРИЗА избор на съмнение против гръцкото държавно управление ще бъде в петък, оповестява „ Катимерини “, съобщи Българска телеграфна агенция. Това стана ясно, откакто държавният министър Йоргос Герапетритис от името на държавното управление изиска дебатът в Народното събрание да стартира неотложно.

Премиерът Кириакос Мицотакис, който през днешния ден е на остров Крит, дефинира предлагането на водача на СИРИЗА и някогашен министър председател Алексис Ципрас за избор на съмнение като „ добре пристигнало “ и „ доста добър случай да съпоставим направеното през мандатите “ на Нова народна власт и СИРИЗА.

По-рано през днешния ден Ципрас внесе публично предложение за избор на съмнение против кабинета поради разкритията към аферата с подслушванията, в която е забъркана Националната разследваща работа. Повод да бъде пожелан вотът точно в този момент стана отчет на държавния Орган за отбрана на поверителността на връзките, възложен на управлението на Народното събрание и водачите на парламентарно показаните партии. Докладът не е обществен, само че съгласно Ципрас удостоверява, че службата е подслушвала министъра на труда Костис Хадзидакис, началника на Генералния щаб Константинос Флорос, досегашния шеф на щаба на сухопътните сили Хараламбос Лалусис, някогашния консултант по националната сигурност Александрос Дякопулос и още двама високопоставени държавни чиновници в областта на сигурността.

Скандалът с подслушванията в Гърция стартира след разкритията през август, че водачът на опозиционното „ ПАСОК Движение за смяна “ Никос Андрулакис е бил подслушван от гръцкото разузнаване. Тогава министър председателят Кириакос Мицотакис изясни, че подслушването на Андрулакис не е било нелегално, само че е било политически недопустимо. Заради абсурда ръководителят на гръцката Национална разследваща работа Панайотис Кондолеон подаде оставка, а Народното събрание сформира специфична анкетна комисия за следствие на въпроса с подслушванията.

Аферата се разрасна след публикуването на лист на хипотетични жертви на нелегално подслушване от гръцкия вестник „ Документо “ при започване на ноември. Сред имената на лицата, за които се твърди, че са били подслушвани, са някогашният министър председател Андонис Самарас и серия някогашни и сегашни министри. Гръцкото държавно управление изрично отхвърля разузнаването да е придобивало или употребило шпионски програмен продукт, какъвто съгласно изказванията е бил употребен против част от обектите на следене.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР