Гласуването на българите отвъд Океана приключи - последно на Западното

...
Гласуването на българите отвъд Океана приключи - последно на Западното
Коментари Харесай

Вотът в чужбина: Напрежение в Германия, висока активност в САЩ

Гласуването на българите оттатък Океана завърши - последно на Западното крайбрежие. В Чикаго регистрират висока изборна интензивност и дефинират организацията като добра. В немски град поради закъснение от страна на ЦИК членовете на изборната комисия бяха обезпокоени да не се наложи наложително да изоставен помещението, което е било наето за несъмнено време.

В немския град Трир петимата членове на секционната комисия тази заран още изкачваха да бъдат разпуснати, макар че документите им са признати още в 01:00 часа през нощта.

" Нашата секция е мъничка. 117 заявки сме получили, в последна сметка гласоподаваха 399 души. Протоколът ни е предаден, качен е на ЦИК. Най-големият проблем е, че наемът е до 8.00 часа тази заран и ние не знаем какво да вършим с всички материали ", съобщи Надежда Тончева, заместник-председател на комисията в Трир.

Отвъд Океана при висока изборна интензивност мина гласуването в Чикаго. В неделния безоблачен ден в изборна секция " Магура " са дали своят вот към 800 души при авансово регистрирани 140.

" Нашата общественост е доста дейна. И аз персонално не съм сюрпризирана. Още повече, че хората се интересуват от живота, от България, от политиката. Всеки е оставил непосредствен или има предпочитание да се върне ", добави Надя Желязкова, съосновател на културен център " Магура " в Чикаго.

" Хората стават освен повече интересуващи се от политика, само че ние сме инфектирани от американската народна власт. Вярваме, че в случай че участваме в избори, ще променим нещо ", добави Венцислав Великов, заместник-председател на комисията в изборна секция " Магура " в Чикаго.

По неофициални данни общо в Чикаго са дали своят вот към 3000 българи , в това число доста младежи.

" Може би студенти тук или деца на българи. Откровено ги поздравявах, че са пристигнали да гласоподават ", сподели още Венцислав Великов.

От изборна секция " Магура " дефинират организацията като добра, а самите гласоподаватели - като виновни, тъй като са спазвали всички ограничения. Времето за гласоподаване е било от 10 минути до половин час, а за записаните онлайн - под 5 минути.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР