Гласуване в един голям физкултурен салон например означава, че там

...
Гласуване в един голям физкултурен салон например означава, че там
Коментари Харесай

ЦИК си харесва за гласуване класните стаи, а не физкултурните салони

Гласуване в един огромен физкултурен салон да вземем за пример значи, че там би трябвало да се разположат повече изборни секции. Това не подсигурява, че няма да има огромно скупчване на хора. По-добре изборите ще бъдат проведени в класните стаи - по този начин, както са се провеждали до момента. Това съобщи представителят на ЦИК Таня Цанева в утринния блок на Нова телевизия.

ЦИК извършва рекомендациите на Министерство на здравеопазването и съответните РЗИ-та. Все още Централата изборна комисия не разполага със здравен протокол за изборите на 4-ти април. Припомняме, че през вчерашния ден президентът Румен Радев разгласи датата на парламентарните избори за 45-то Народно заседание - 4 април. По време на конкултациите здравният министър Костадин Ангелов увери, че Министерство на здравеопазването и здравните управляващи ще разпишат протокол за ограничения за безвредни избори едвам когато бъде ясна датата.

Самата техническа организация на изборите се реализира от изпълнителната власт - общинските администрации по места, изясни тя.

Цанева не счита, че е допустимо, на практика нямало по какъв начин да бъдат имунизирани членовете на СИК. Тя вижда един механически проблем - имунизацията се състои от две дози, които би трябвало да се сложат в границите на няколко седмици, а членовете на СИК би трябвало да бъдат ясни няколко седмици преди изборите.

Цанева настоя за повече аварийни членове на СИК.

Финалната дата за доставката на машините за изборите е 25 дни преди изборния ден. На техническа спънка се дължи фактът, че към момента За не е подписан договорът за машините, изясни Цанева, без обаче да уточни тъкмо каква е тя.

В 13 страни в Европа има гласоподаване по пощата, само че то единствено по себе си крие доста опасности по време на пандемия. Гласуването по пощата не протича в следена среда, изясни Цанева.

ЦИК не е орган, който може да предлага други способи за гласоподаване. Когато се основават секции в чужбина, те не зависят от желанието на ЦИК да даде на всички гласоподаватели да гласоподават, а по тази причина нещо си има регистрационен режим.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР