Гласуване с квалифицирано мнозинство, за да се подобри процеса на

...
Гласуване с квалифицирано мнозинство, за да се подобри процеса на
Коментари Харесай

ЕК прие препоръки за РС Македония, засягащи и България

Гласуване с квалифицирано болшинство, с цел да се усъвършенства процеса на взимане на решения и да се избегнат двустранни разногласия като блокиращ инструмент. Това е рекомендацията на Европарламента за европейския път на районен съд Македония.

Препоръката, която визира разногласието сред Скопие и София по историческите и обазователните въпроси, се съдържа в признатия от Европарламента отчет, направен от евродепутата от Социалдемократическата партия (S&D) Тонино Пицула. В този отчет се показва, че спазването на общата външна политика на Европейски Съюз е изискване за оставане по европейския път. Другите заключения и рекомендации от отчета са:

- няма други възможности, които да заменят разширението на ЕС;

- ясни периоди като договарянията за присъединение би трябвало да приключат до края на 2030 г.;

- финансирането от Европейски Съюз и неговите осезаеми резултати би трябвало да бъдат по-видими в страните, обхванати от процеса на разширяване;

- възнаграждаване на страните кандидатки, когато реализиран резистентен прогрес, в това число посредством последователното им включване в единния пазар на Европейски Съюз и реагиране при съществуването декаданс или непрекъсната липса на прогрес в действително време.

По мотив отчета македонският вицепремиер по европейските въпроси Боян Маричич написа във Facebook, че от Европарламента са пристигнали положителни вести. Според него 2030 година е действително време за осъществяване на демократични промени, резистентен прогрес на страната и последователно включване в единния пазар на Европейски Съюз. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР