Гласовете с призив за оставката на главния прокурор Иван Гешев

...
Гласовете с призив за оставката на главния прокурор Иван Гешев
Коментари Харесай

Георги Марков пред ПИК: Ето защо е невъзможно Народното събрание да махне Гешев! Предсрочни избори догодина са неизбежни, Борисов е в най-силна позиция

Гласовете с апел за оставката на основния прокурор Иван Гешев се ускориха през миналите дни. Те идват на фона на тежката ценова рецесия с тока, газта, горивата и главните хранителни артикули, в която България изпадна под ръководството на Румен Радев.

В същото време Европа е изправена пред сериозна рецесия, откакто новото немско държавно управление съобщи желанието си да даде поданство на близо 11 млн. мигранти.

Може ли Иван Гешев да бъде отхвърлен от поста си и какво го чака европейският континент - организация ПИК потърси за експертен коментар някогашния народен представител от Великото Народно заседание и парламентарен арбитър Георги Марков. С него беседва Ивайло Атанасов:
свързани новини66135на 17.12.20216777на 16.12.2021
- Г-н Марков, през вчерашния ден имаше цяла серия паметни изявленията. Първото от тях беше на правосъдната министърка, която сподели, че ще хвърлят целия боеприпас, с който Народното събрание разполага, с цел да може да бъде махнат основният прокурор.

След това Томислав Дончев пък съобщи, че ГЕРБ били подготвени да вземат участие в известно пребалансиране на пълномощията на основния прокурор. Вие сте дълготраен парламентарен арбитър, народен представител, какъв е вашият коментар, какъв е този боеприпас на Народното събрание?


- Крайно време е да направи групово четене на решение №3 от 2003 година на Конституционния съд, което аз съм подписвал. Докладчик по делото е един извънреден български правист - Васил Гоцев. Един от на-добрите юристи в България през 70-те и 80-те години на предишния век. Стояхме като другари един до различен в 36-ото Народно заседание, а по-късно беше доста сполучлив министър на правораздаването в кабинета на Иван Костов.

Според това решение, което е тълкувателно и наложително за всички народни представители, радикални промени в правосъдната власт, в това число и в прокуратурата, не могат да се вършат.

Следователно актуалното Народно заседание не разполага с никакъв боеприпас да “махне " основния прокурор, било посредством унищожаване на самата фигура основен прокурор, за което приказва едно девойче от Политическа партия, било посредством понижаване периода на мандата му и така нататък, и така нататък

Арсеналът, с който разполага в действителност това Народно заседание, е 120 депутата от ръководещото болшинство да създадат предложение за привикване на Велико Народно заседание със съответния план за смяна в в частта за основния прокурор. Оттам нататък ще би трябвало да се търси квалифицирано конституционно болшинство от две трети народни представители. Прочее, на новите ръководещи такова квалифицирано конституционно болшинство ще им би трябвало и за възможен избор на парламентарна квота във Висш съдебен съвет. Последната ние я избрахме с по над 200 гласа в 44-ото Народно заседание за всеки член на Висш съдебен съвет. Ще им би трябвало и за избор на основен контрольор на Висш съдебен съвет и какво ли още не.

Трябва да напомня, че българският парламент към този момент веднъж се опита да отстрани основния прокурор и двамата ръководители на двата висши съда посредством смяна в Конституцията. Преди 15 година беше планувано тримата огромни да могат да бъдат отстранявани от с две трети болшинство, само че тази злощастна смяна на беше анулирана от Конституционен съд.

Правомощията на основния прокурор са заковани в Конституцията, а точно, че той упражнява контрол за правда върху всички прокурори в страната. От този текст няма мърдане, с изключение на посредством смяната му от Велико Народно заседание. Трябва да напомня, че не преди години, а преди няколко месеца Конституционен съд анулира недоразумението втори основен прокурор или прокурор, проверяващ основния и категорично уточни, че основният прокурор на България не е недостижим и може да бъде разследван от всеки прокурор в страната, в случай че има данни за осъществено закононарушение.

- Добре, а какво може да реши Велико Народно заседание във връзка с основния прокурор, с цел да може той да бъде отстранен?

- Над Великото Народно заседание е единствено Господ и то може да реши евентуално всичко. Би могло да се мисли основният прокурор да бъде изведен от правосъдната система и не да бъде притурян към някоя от останалите управляващи, а да заеме независима глава в Конституцията, като орган на държавно обвиняване. Такава глава има за Конституционен съд.

Такъв е унгарският опит. В на Унгария от 2012 година прокуратурата не е към никоя от управляващите, заема независимо място в главния закон на страната, а основният прокурор се избира с квалифицирано болшинство от две трети от Народното събрание с мандат от 9 година

Тогава може с преходна наредба пълномощията на настоящия основен прокурор да бъдат прекъснати и да се премине към нов метод на неговото избиране. Възможни са, несъмнено, и други разновидности.

- Тези дни депутатът от Българска социалистическа партия Александър Симов отбрани в собствен материал във в. " Ретро " и оповестено в ПИК тезата си, че Корнелия Нинова била станала призрачен сън на Бойко Борисов. С Бойко Борисов сте другари от 25 година, до неотдавна бяхте и негов народен представител в 44-ото Народно заседание. Как ще коментирате тези думи?

- Сашко Симов го познавам тъкмо от 44-ото Народно заседание като едно доста мъдро момче. Често си приказвахме, а има и положително перо. Не знам за какво е изтърсил тази работа. Очевидно, че се е въодушевил от обстоятелството, че Корнелия Нинова, която той харесва, е станала вицепремиер, макар че на миналите избори излезе от тройката.

Не виждам за какво тя би трябвало да е призрачен сън за Борисов. Точно противоположното е - Борисов е призрачен сън за Българска социалистическа партия и за Нинова. Кошмар за Българска социалистическа партия, тъй като от 11 вероятни вота - 7 за парламент и 4 за европарламент, Борисов би Българска социалистическа партия с 11:0. Българските социалисти са тотално капо. Ами единствено тази година три пъти подред на парламентарни избори Борисов победи Нинова! Последният път я победи с над 10% разлика. Всъщност, социалистите в България дадоха тогава най-ниския си резултат в историята на партията. Те колкото да се домогнаха до 10-те % и 26 депутата.

Не би трябвало да забравяме, че Борисов, ръководи България 3605 дни, което в идващите 100 години няма кой да го стигне.

Това, че Корнелия Нинова влезе в държавното управление и Българска социалистическа партия взе участие в ръководещата коалиция, не е призрачен сън за Борисов, а дюшеш. Защото най-хубавият вид в идната година е да си водач на парламентарната съпротива. Бойко остава водач на единствената парламентарна съпротива в България. Другите да му мислят. Затова лани го поканих в Унгария да пристигна и да изгледа мача Унгария-Франция на стадиона украшение " Ференц Пушкаш ", но той не пристигна, тъй като го затиснаха избори след избори. Е, в този момент го поканвам следващата година да пристигна да види нещо, което няма къде да бъде забелязано другаде, а точно старта на Джиро д`Италия, който ще бъде началото на май в Будапеща.

Използвам случая да поздравя Корнелия Нинова с високия пост на вицепремиер. Тя беше против Истанбулската спогодба в решителен за България миг. С моя глас тя беше спряна - 10:9 гласа в отрасловата парламентарна комисия, вследствие на което Бойко я прати за кремиране в Конституционен съд. Но моят глас нямаше да коства и пет пари, в случай че не бяха патриотите и най-много социалистите на Корнелия Нинова.

Корнелия потегли по пътя на словашките социалисти - Роберт Фицо и Пелегрини, да води национална, а не интернационална политика, да се опълчи на мигрантите и джендър идеологията. За най-голямо страдание тя попадна в неолиберално държавно управление и това не вещае нищо положително за българските социалисти.

- Тези дни се очакваше решение на Конституционния съд на Унгария, аналогично на полското, което да отбрани националния суверенитет на страната…

- Да, преди малко Виктор Орбан написа в своя профил на министър-председател във Facebook, че решението на Конституционния съд е историческо. То към този момент е оповестено. Според него държавното управление би трябвало да отбрани конституционната еднаквост на Унгария, даже в случай че това опонира на решение на Европейския съд в Люксембург.

Унгария ще отбрани своята конституционна еднаквост и няма да допусне мигранти. Страната ще остане християнска, в която не колят свещеници, служители на реда и учители, както във Франция. Страната ще остане сигурна, тъй като мигранти няма да изнасилват и убиват малолетни, както в Германия.

- Какви са вашите прогнози за идната година? За тази вие направихте много сполучливи предсказания, които се оказаха правилни. Познахте, че ще има избори до дупка, че партиите ще слязат под 1 млн. гласа и така нататък Какво е вашето чувство за идната година? Каква е вашата политическа прогноза за България и за Европа?

- Да, Иво, аз познах, че ще има избори до дупка, познах и това, че партиите ще слязат под 1 млн. гласа. Познах също по този начин и че Лозан Панов ще е претендентът на Демократична България за президент, че единствено Петър Стоянов би могъл да победи Радев, че ДСБ е сътрудник на Българска социалистическа партия и ето - оказа се в коалиция с алените. Познах и че ще имаме държавно управление до 15 декември, единствено дето Киро не отиде на европейски съвет. Познах в Европа, че Меркел ще катастрофира тежко и ще даде най-ниския си резултат от Втората Световна война насам, както и че Виктор Орбан ще направи нова европейска десница, която към този момент е реалност.

За това, за което ти ме питаш, моята прогноза, за жалост, е доста неприятна. България я чака кошмарна година. Чака я милитаризация на Черно море, американизация на Балканите и мисля, че Северна Македония ще влезе в преговорнияпроцес и макар ветото на България.

Мисля по този начин, тъй като Европа върви към германизация след новото държавно управление в Германия на Олаф Шолц. Той съобщи, че Германия на процедура става мигрантска страна. Тя Меркел сподели, че ислямът е станал част от Германия, само че Шолц, дружно със своите зелени сътрудници споделиха, че в близко време, в идващите 3-4 години, ще бъде обещано поданство по интензивен ред на близо 11 млн. мигранти. Очевидно, че социалистите там се надяват новите германци на идващите избори да гласоподават за тях. Шолц обаче не мисли, че след 15 години новите германци ще си създадат партии и ще влязат в Бундестага.

Новото немско държавно управление насърчава с всички сили джендър идеологията, мигрантите, нанася тежък удар по християнския темперамент на Германия и континента и самият той, Олаф Шолц, отхвърли да се закълне в Бог по време на клетвата му като канцлер. Най-лошото е, че този човек сподели, че Европа би трябвало да върви към Европейски съединени щати и това не било неприятно за суверенитета на страните, а в противен случай - укрепвало суверенитета. Той има поради суверенитета не на националната страна, а на цяла Европа като обединен юридически и държавен индивид.

Иво, да те попитам и аз нещо - каква ще е тази европейска войска след 50 години, формирана от афганистанци и третия пол?

Това ще докара до огромни и кошмарни драми в целия Европейски Съюз. Веднага желая да изтъквам Виктор Орбан, който сега ръководи Вишеградската четворка, който сподели, че ще трябват " безчовечен старания да се резервира единството на Европейски Съюз “. Защото, споделя той, Централна Европа ще сме срещу третия пол, срещу мигрантите, срещу федерализацията на Европа и срещу нейната германизация.

На този декор България не я чака нищо положително, още повече, като се има поради, че и за Народното събрание, и за президента, гласоподаваха едвам една трета от българските гласоподаватели. Те са доста ниско законни. Както се видя и от първите актове в Народното събрание, доста едва са продуктивни и в последна сметка смятам, че новите предварителни избори ще бъдат неизбежни. Те ще бъдат наложени от двете трети негласували.

България е изправена пред обстоятелството да стане колониална страна, да стане колония на партизаните на Сорос у нас.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР