Гласоподавателите да могат да избират как да гласуват - с

...
Гласоподавателите да могат да избират как да гласуват - с
Коментари Харесай

В НС гласуват хартиената бюлетина окончателно

Гласоподавателите да могат да избират по какъв начин да гласоподават - с машина или с хартиена бюлетина вземат решение дефинитивно през днешния ден депутатите. Промените в Изборния кодекс влизат на второ четене в зала. ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия са безапелационни, че хартиената бюлетина остава.
 
Временна комисия за измененията в Изборния кодекс, за каквато упорстваха от " Продължаваме промяната " няма да бъде основана. Около това мнение се сплотиха участниците в председателския съвет в Народното събрание, който заседава три пъти през днешния ден.
 
" Няма да бъдат подкрепени предложенията ни във връзка с регион " Чужбина ", както и безапелационното отпадане на машинното броене. Но поддържаме предложенията за метода на гласоподаване и предлагането на Демократична България машината да записва сумарно данните ", разгласи в коридорите на Народното събрание ръководителят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.
 
Коалицията ГЕРБ-СДС се отхвърлят от отпадането на регион " Чужбина " и на публичния съвет към ЦИК, само че към този момент остава неразбираемо какъв брой мандата ще има, от кое място ще се вземат те и по какъв начин ще се дефинира броят на гласоподавателите в този регион.
 
На съвещанията на председателския съвет е реализирано единодушие да отпадат тъмните стаички, които ще бъдат сменени с паравани. Десислава Атанасова разяснява, че разписките от машинното гласоподаване към този момент ще бъдат бюлетина от машинно гласоподаване, те ще са с QR-код, ще са със предпазена с водни знаци хартия, която не може да се фалшифицира. Отделно ще са с щемпел от комисията, означи тя.
 
Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС бе безапелационна, че няма смисъл да се основават преброителни центрове и че броенето би трябвало да се прави в секционните комисии. " Затова сме обезпечили видео наблюдаване и запис на сървър ", съобщи още Десислава Атанасова.

" Разполагаме с отчет от второ четене в правна комисия, който пет от партиите, предлагаме да бъде в дневния ред на Народното събрание ", добави още Атанасова. Тя разгласи, че идната седмица Народното събрание може да гласоподава закона за удължение на бюджета.
 
" Докато няма постоянно държавно управление, което да носи отговорност за бюджета, е по-добре да гласуваме закон за продължение на действието на настоящия бюджет ", акцентира депутатката.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР