Гласът на Слави Трифонов звучи на Главната в Стара Загора.

...
Гласът на Слави Трифонов звучи на Главната в Стара Загора.
Коментари Харесай

Слави Трифонов в опит да се върне в "центъра на Вселената"

Гласът на Слави Трифонов звучи на Главната в Стара Загора. Не е ария, не е концерт. Размисли и някоя и друга смешка за политиката. Чуват се от видеоекран, обтегнат пред Синдикалния дом. Малцина се стопират да слушат. Навън е по-студено от нормалното за март и духа доста мощен вятър.

На екрана в действителност излъчват онлайн среща с водача на " ИТН ". Тя е в зала - няколко метра във вътрешността в постройката. Трифонов е избрал да пристигна за предизборна изява в събота (18 март) по здрач - време за занимания, когато в заведенията в центъра на града може да се откри място единствено след предварителна резервация.

Пълна е и залата в Синдикалния дом, ремонтирана преди няколко години и публично наричана Културен център " Стара Загора " (събира към 500 човека). За сигурността дават отговор високи и добре поставени мъже, които ревизират жителите на влизане. Публиката е шарена, доминират по-младите и хора в работоспособна възраст. Трудно е да се реши кои са пристигнали, с цел да чуят политическите послания и кои, с цел да се видят онлайн телевизионния си кумир. Един от присъстващите напомня, че Трифонов " е бил негов посетител в дома му 20 години всяка вечер ".

Завръщане в " центъра на Вселената "

След като на последните избори " ИТН " остана отвън Народното събрание, в този момент водачът на партията освен се завърна в листите като кандидат-депутат, само че даже прави срещи онлайн и даде няколко изявленията.

През 2021 година, на изборите напролет, Слави Трифонов още веднъж и даже избра да влезе в Народното събрание от нея. Тогава партията зае второ място и в града (и на национално ниво) с 29 053 гласа и завоюва три мандата. Само три месеца по-късно беше политическият пик на " ИТН " - групировката завоюва изборите като победи ГЕРБ. Трифонов не беше народен представител, само че в Стара Загора, партията му усили гласовете, които получи до 31 853 (3 мандата). След като не съумя да образува държавно управление, " ИТН " стартира бързо да губи поддръжка и през ноември 2021 година гласоподавателите й в Старозагорския изборен регион падат до 11 850 (1 мандат).

На последните избори (октомври 2022 г.) те още веднъж са съвсем три пъти по-малко - 4774 са избрали " ИТН ".

Сега Трифонов очевидно се пробва още веднъж с персоналния си имидж и спомените за него да притегли или върне гласоподаватели, с цел да премине партията му 4%. Той е лидер на две листи - в Благоевград и в Стара Загора.

" Стара Загора е популярен град ". С тези думи се обърна Трифонов към събралите се в събота вечер, без да посочи за какво - дали тъй като публиката пълнеше стадиона в града на негови концерти, или е просто поклон към жителите преди изборите. Шестият по величина град е именуван импровизирано и " центърът на Вселената ".

В традицията на сходни срещи Трифонов беше седнал на сцената, а компания бяха сценаристът Филип Станев и Станислав Балабанов (започнал преди години като кореспондент в телевизия " 7/8 " ). Двамата не са в листата в града, локалните претенденти след лидера обаче не бяха показани.

Лидерът на " ИТН " прикани Станев и Балабанов да не вършат шоу, въпреки че нееднократно по време на траялата повече от два часа среща самият той постоянно разсмиваше публиката, а тя го аплодираше.

Въпроси като към политик или към шоумен

Повечето въпроси от събралите се последователи към водача на " ИТН " бяха като към човек, който не принадлежи към политическата класа, която те не харесват. И на който не престават да се надяват да извади страната от " порочния кръг от избори ".

Политическата система е изчерпана, изясни и Слави Трифонов и се опита да перифразира мисълта на Айнщайн, " че е полуда да правиш едно и също нещо още веднъж и още веднъж и да очакваш разнообразни резултати ". На въпрос за какво не направи държавно управление, когато " ИТН " беше първа политическа мощ, изясни, че не е желал да бъде унизен от партиите, които авансово заявили, че няма да поддържат държавно управление на малцинството.
" Тогава беша парадокс, само че в случай че в идващия парламент бъде показан подобен кабинет, няма да е парадокс ", съобщи Трифонов. По думите му партиите изпитвали злост към него и не приемали " ИТН " като част от системата. " Защо тогава да върша държавно управление? ", попита риторично залата той.

Шоуменът за следващ път нападна водачите от четворната коалиция, с които бяха сътрудници в държавното управление " Петков ", не спести язвителни квалификации и реплики и разгласи че в никакъв случай повече не трябвало " да се докопват до властта ". Определи някои от диалозите си с някогашния министър председател Кирил Петков като сюрреалистични и описа по какъв начин един път Петков се нарекъл по-добър от него, а към Трифонов отправил обвиняване, че желае да нахрани четири дебели бебета - Борисов и Делян Добрев, само че за имената на другите две " бебета " шоуменът съобщи, че не си спомня.

Той назова другия съпредседател на " Продължаваме промяната " Асен Василев " ококореният човек ", който харчел парите от бюджета, с цел да покачва пенсиите и да раздава енергийни помощи на компании, които са в положително финансово положение, без да се интересува от кое място ще дойдат средствата. Станислав Балабанов пък си спомни разменени сред него и Василев реплики по време на съдружна среща в Министерски съвет. На нея депутатът попитал финансовия министър по какъв начин обещано решение ще се отрази на обществото, а Василев му дал отговор " Какво ти пука за обществото? Важно е да подхождаме маркетингово ". Тези, извадени от подтекст реплики, забавляваха публиката, за която явно нямаше значение дали те са истина, украсена полуистина или небивалица, тъй като става дума за диалог на четири очи. А политическата неучтивост явно не беше проблем за аудиторията.
Какво би могло да откаже Трифонов от политиката, попита студент от юридическия факултет на Софийския университет, който присъстваше на срещата. Лидерът на " ИТН " съпостави политиката с шоу и загатна за уговорка от контракта му с Би Ти Ви, която автоматизирано го прекратявала, в случай че в три поредни месеца рейтингът на предаването паднел под избрания от самия него - очевидно като прилика с резултатите на изборите.
 Симпатизантите на
Симпатизантите на " ИТН "

На въпрос по какъв начин реди кандидатските листи и схванал ли е, че това не става с кастинг, тъй като политиката не е нито шоу, нито кинопродукция, Трифонов реши да отговори с въпрос " а по какъв начин бихте постъпили вие на мое място ". Уточни въпреки всичко, че структурите на партията в страната избират претендентите за народни представители, само че постоянно можело да се допусне и неточност и като такава уточни включването на Радостин Василев в листите на партията за предходните избори (бел.ред. - сега той е в листите на " Продължававе смяната - Демократична България ".

 Сценаристите се завръщат като водачи на листите на Сценаристите се завръщат като водачи на листите на " ИТН "

Дали Народното събрание ще се окаже стеснен за душата му, или ще се помири да седне с останалите в пленарната зала, в случай че " ИТН " се окаже измежду партиите в новото Народно заседание - на този въпрос Трифонов отговори: " Да изчакаме ".

Референдумът, който " ИТН " стартира с национална подписка за свикването на Велико Народно заседание, което да се произнесе за смяна на държавното устройство, беше измежду най-обсъжданите тематики на срещата. Трифонов цитира още веднъж изследването, поръчано от " Седем-осми " на " Ипсос-Германия ", което посочило, че 46% от интервюираните българи желаят увеличение на пълномощията на президента. И напомни и друга история - гостувал му Желю Желев и той го попитал за какво при започване на прехода народът не се е произнесъл каква форма на държавно ръководство избира. " Аз също желаех България да е президентска република, само че надви другата позиция ", дал отговор Желев.

За " Марица Изток " без конкуренция

От всички тематики и проблеми, свързани с района и неговото развиване, единственият значим въпрос за участниците в срещата беше бъдещето на комплекса " Марица изток ".

" Ако съм аз, в никакъв случай няма да има закриване на Мариците ", сподели Трифонов и хората го го приветстваха, тъй като чакаха да чуят тъкмо този отговор.

Никой не попита по какъв начин би могло да се случи това в подтекста на Плана за възобновяване и поетите задължения от страната за понижаване на парниковите излъчвания до нула през идващите десетилетия. И какво би коствало, в случай че продължат заплащанията на скъпите въглеродни квоти, вместо парите да бъдат вложени в чисти производства. Други стопански тематики не бяха коментирани на срещата.

Външната политика се изчерпа със Северна Македония

" Македония е най-романтичната част от нашата история " - цитира Слави част от речта на президент Петър Стоянов пред парламентарната асамблея на Съвета на Европа в Страсбург през 1997 година Но спря до такава степен, а не разяснява българо-македонските връзки в техния исторически подтекст.

Лидерът на " ИТН " изясни въодушевено на старозагорци по какъв начин се е опитвал да окаже напън върху посланици и други представители на Европейски Съюз да не се подвига ветото върху участието на Северна Македония в Европейски Съюз, " знаете и по какъв начин гласоподава групата ни, само че видяхме какво се случи най-после ". За страха на нашите сънародници да се самоопределят като българи свидетелствали и данните от последното броене, в което едвам 3 хиляди души показали, че имат българско съзнание, разяснява Трифонов. Но означи обстоятелството, че 100 хиляди души от прилежащата ни страна имат български паспорти. И " с половин уста " призна, че аргументите по тази причина са облагите, които могат да употребяват от българското поданство.
Суверенна страна ли е България или се ръководи от едно посолство в София, както обществено облъчват обществото с сходни послания водачи на популистки партии? - беше различен въпрос. " Получавал съм единствено почитание в диалозите си с посланиците без никакъв диктат или напън от тяхна страна. И в случай че ме питате - не, България не се ръководи от американското посолство ", сподели Трифонов.
За водача на " ИТН " заповедта на интернационалния углавен съд в Хага за ареста на съветския президент Владимир Путин има единствено честен аспект. Но той е склонен с всеки, който дефинира Путин като деспот на чиято съвест тежат жертвите в тази война. И тя би трябвало да бъде спряна незабавно, беше коментар по настоящата от края на седмицата тематика.

 Антикорупционната комисия отново скри инспекция на имуществото на Слави Трифонов Антикорупционната комисия отново скри инспекция на имуществото на Слави Трифонов

 Слави Трифонов в опит да се върне в
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР