Гладенето е едно от домашните задължения, които всяка една домакиня

...
Гладенето е едно от домашните задължения, които всяка една домакиня
Коментари Харесай

6 начина как да почистим ютията лесно и бързо

Гладенето е едно от домашните отговорности, които всяка една стопанка се постанова да прави. То може да бъде много досадно за някои, само че когато ютията е остаряла и загоряла, това обвързване е още по-мъчително – освен поради неприятната миризма, а най-много заради обстоятелството, че тя прилепва към облеклата и оставя ужасни петна. Разбира се, и за това има няколко домашни трика, които ще Ви представим и можете да употребявате. 
Прочетете още
Е, по какъв начин да почистим ютията елементарно и бързо с подръчни средства у дома?

Сол

Поставете памучен плат върху дъската за гладене и сложете няколко супени лъжици сол върху него. Обърнете ютията върху памучния плат и я пуснете. Докато тя се нагрява, търкайте с лек напън памучния плат със солта. Оставете ютията да изстине изцяло и почистете с влажен парцал.

Прах за пране

Можете да почистите загорялата ютия с перилен препарат. Капнете няколко капки от препарата в дребна купа, цялостна с топла вода. Потопете чиста забрадка в този разтвор и натъркайте загорялото желязо. Забършете с чиста забрадка.

Оцет

Оцетът е най-ефективният способ при подобен проблем. Накиснете памучен плат (кърпа) в топъл ябълков оцет. Почистете загорялата ютия с кърпата, до момента в който петната изчезнат. Забършете ютията с влажна забрадка.

Ако и това не помогне – смесете няколко супени лъжици готварска сол или сода за самун с топъл ябълков оцет. Разбъркайте, до момента в който съставките се разтворят изцяло. Потопете чиста памучна забрадка в сместа и почистете загорялата ютия с нея, до момента в който петната не изчезнат. Забършете с влажна забрадка.

Веро

Често загорелите петна запушват дюзите на ютията, от където излиза парата или вода. За да се справите с този проблем, смесете малко вода с веро или течен сапун. Потопете чиста памучна забрадка в тази примес и почистете добре плаката и дюзите на ютията. Забършете ютията със суха и чиста забрадка.

Паста за зъби

Можете да употребявате малко паста за зъби, с цел да почистите загорялата ютия. След като елиминирате петната, забършете с влажна забрадка.

Кислородна вода

Водородният пероксид или така наречен кислородна вода също е ефикасен инструмент за разчистване на загорели петна. Накиснете суха и чиста памучна забрадка в малко водороден пероксид и почистете с него нагорещената ютия, до момента в който петната не изчезнат.

Без значение кой от методите ще решите да употребявате, не забравяйте да погледнете и инструкциите за разчистване на ютията, дадени от производителя.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР