Гладът в Украйна през 1932-1933 година изиграва ключова роля за

...
Гладът в Украйна през 1932-1933 година изиграва ключова роля за
Коментари Харесай

Тимъти Снайдър: Престанете да мислите, че Русия е рационална държава

" Гладът в Украйна през 1932-1933 година изиграва основна роля за образуването на света, в който живеем през днешния ден ", съобщи на Глобалния медиен конгрес на Дъждовни води в Бон авторитетният историк който е експерт по Източна Европа и създател на книги за тоталитаризма и фашизма. Ако аргументите за Гладомора бяха изучени по-рано, светът можеше да избегне някои от последвалите огромни нещастия, счита още той.

Гладоморът, лишил живота на 4 милиона души, е резултат от политическия избор на Сталин, споделя историкът: " Сталин организира политика, която самичък назовава самобитна самоколонизация или вътрешна колонизация. Идеята е част от Съветския съюз да експлоатира други елементи от Съюз на съветските социалистически републики. "

" Поврат към робия "

Историкът изброява три аргументи, заради които светът не е схванал навреме на какво се дължи гладът в Украйна. Първата той свързва с публикуваното тогава разбиране, че Сталин е разумен деятел, а проектите му имат смисъл. " На хората им беше мъчно да схванат, че е настъпил прелом към робия, агитация и идеология ", споделя Снайдър.
Втората причина съгласно него е отсъствието на публицисти, които да опишат за нещастието: " В началото на 1930-те години е доста мъчно да се осведомява за събитията в Съюз на съветските социалистически републики, а през 1932-1933 на репортерите напряко им е неразрешено да посещават руска Украйна ", напомня историкът.

Като трета причина Снайдър показва руската агитация, която показва жертвите на нещастието за нейни причинители, а задграничните публицисти и общественици, които се пробват да привлекат вниманието върху глада в Украйна, просто са оповестени за " нацисти ".

Смъртоносният апетит в Украйна в тези години е в действителност " колониален апетит ", счита още историкът: " Опит на центъра да завладее периферията. И таман тази злополука става източник за вдъхновението на Хитлер. Една от главните аргументи, заради които той стартира войната, е желанието му да завладее Украйна и да откри надзор над плодородните ѝ земи - по образеца на Сталин ", твърди историкът. Според него в този момент историята се повтаря:

" Русия нахлу в Украйна. Русия води в Украйна унищожителна война. А това значи бягство и преселение на милиони украинци. Това значи разрушение на украински градове, само че и опит да се унищожи украинската стопанска система. А тя, както и преди време, стъпва върху селското стопанство и износа на селскостопанска продукция. Ето за какво част от напъните да бъде унищожена Украйна включват и блокадата на украинската търговия, унищожаването и разграбването на украинските селскостопански култури и блокадата на украинските пристанища, която попречва износа на украински хранителни артикули ", изяснява историкът.

Според Снайдър всичко това води до повишение на цените на храните и задълбочаване на международната продоволствена рецесия, чиито първи жертви ще станат най-уязвимите пластове от популацията, изключително в Африка. " Ако Украйна е под обсада, светът ще гладува ", споделя историкът.

Три поучения

Снайдър съпоставя днешното политическо решение на Владимир Путин, което провокира международна продоволствена рецесия, с политическото решение на Сталин, довело до Гладомора - и извежда три исторически поучения. Първата гласи: да спрем да мислим, че съветската страна е рационална. " Искаше ни се да имаме вяра, че Путин е един тип технократ, заради което на мнозина им беше мъчно да си показват, че той ще нахлуе в Украйна. По същата причина мнозина всред нас просто не могат да си показват, че съществува още по-дълбока и още по-мрачна версия на тази война. Версия, при която настава апетит ", предизвестява Тимъти Снайдър.

Според него втората историческа поука е обвързвана с наличието на публицисти в Украйна. И третата поука, която акцентира историкът: непременно би трябвало да се противодейства на пропагандата, опитваща се да показа жертвата за провинен. " Причината за глада е доста елементарна: съветските кораби в Черно море. Но съветската агитация отново упреква украинците и употребява думата " нацисти ". Както и преди, задачата е да се отхвърлен публицистите, да не им се разреши да пишат истината ", счита Снайдър.

Историкът споделя, че Русия е нахлула в Украйна, употребявайки колониална обосновка - същата, каквато в продължение на 500 години употребяват европейците, пробвайки се да завладеят целия останал свят. " Те твърдяха, че тези хора не са народи, че нямат политическа организация и не съставляват истински страни. Същите причини употребява и Русия при нахлуването в Украйна. И в този смисъл дейностите на съветските войски там са продължение на характерната европейска традиция на колониалните войни ", обобщава Снайдър.

Експертът напомня, че в историята на колониализма изключително значима е концепцията за обективизация: индивидът се преглежда не като персона, а като средство за реализиране на избрана цел. Сега се следи даже двойна обективизация: освен на украинците не се гледа като на народ, само че и жителите на Африка и Азия, които ще станат жертва на глада, не се преглеждат като хора. Всички те са просто обекти в една пропагандна акция, показва историкът.

Някои може и да не имат вяра, че поради войната в Украйна е допустимо да избухне международен апетит, споделя още Снайдър. Но в случай че познавате историята на Украйна, тази заплаха към този момент няма да ви се коства толкоз илюзорна, прибавя историкът: " В продължение на хиляди години Украйна е изхранвала голяма част от света. Украйна е изхранвала антична Атина. В епохата на откритията европейските колониални сили внасят зърно от Украйна, което води до появяването на крепостничеството там. А в случай че знаете, че и Хитлер, и Сталин са гледали на Украйна като на колониална територия, която ще им разреши да трансформират света, тогава вероятността за експлоадирането на огромен апетит наподобява още по-очевидна ", заключава Тимъти Снайдър.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР