Гл. ас. д-р Радостин Вазов е изпълнителен директор на Висшето

...
Гл. ас. д-р Радостин Вазов е изпълнителен директор на Висшето
Коментари Харесай

Общоевропейският пенсионен продукт може да удвои доходите на бъдещите пенсионери

Гл. ас. доктор Радостин Вазов е изпълнителен шеф на Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ) и преподава във финансови образователни дисциплини в университета, измежду които " Основи на финансите ", " Публични финанси " и " Предприемачество ". Той е приключил в South Bank University London и London School of Economics and Political Science. Има магистърска степен по стопанска система в региона на теорията на финансите, финанси на предприятието, обезпечаване и вложения. Придобива своята докторска купа през 2014 година

Д-р Радостин Вазов беше и измежду лекторите на интернационалната конференция PEPP, която се организира в края на май в НДК и събра над 140 делегати от България и Европа , които разясниха вероятностите и провокациите пред въвеждането на нова персонална пенсия за цяла Европа.

Господин Вазов, ВУЗФ провежда интернационална конференция, на която беше показана концепцията за общоевропейски артикул за персонално пенсионно обезпечаване ( PEPP) . Бихте ли разяснили повече какво планува тя?

Европейската комисия (ЕК) предприе серия от стъпки за изследване измежду другите заинтригувани страни на настройките за въвеждането на артикул за персонално пенсионно обезпечаване със стандартизирани характерности за всички страни-членки на Европейски Съюз. Европейска комисия предложи план на Регламент, с който се формулира главната рамка на регламентиране на продукта. Продуктът в Европейски Съюз е прочут със съкращението PEPP (б.р. - от англ. Pan-European Personal Pension Product).

В момента разискванията главно са в посока кои характерности на продукта ще бъдат наложителни за всички страни членки, кои характерности ще се уреждат от националните законодателства и кои от самите снабдители на продукта.

Какво демонстрира анкетата, която проведохте преди форума за настройките на евентуални консуматори в България на подобен артикул?

Анкетата демонстрира много консервативни настройки от страна на българите, когато става въпрос за покупката на такива артикули. Над 53% от интервюираните, да вземем за пример, биха се доверили на институция, която е потвърдила стабилността си на пазара и има исторически резултати при покупката на подобен артикул. Над 50% пък са показали, че водещ фактор за покупката на продукта е доходността му във етапа на погашение, като 32% от тях избират да е композиция сред сума едновременно и пожизнена пенсия.

Друг значим фактор при избора на сходен артикул е опцията за използването на данъчни облекчения при покупката му, а 38% от интервюираните показват, че това е от значително значение. Друг забавен акцент от анкетата е степента на търпимост към риск. Само 11% от интервюираните декларират, че са склонни да одобряват по-високи равнища на риск за по-висока рентабилност.

Има ли място за сходен артикул в България, в случай че към момента огромна част от потребителите не схващат действието на финансовия дирек в пенсионната система на страната?

Такъв артикул има място на нашият пазар. Целта му е да предложи типов и елементарно понятен артикул, който да бъде наличен на общоевропейско равнище. Част от параметрите са към този момент избрани. Например: независимост за клиента по отношение на внасяните суми; ограничение опциите за предварително евакуиране на насъбраните средства; блян за понижаване разноските по закупуване и поддържане на продукта; блян за търсене на оптимална възвращаемост при вложение на средствата; право за промяна на доставчика; установяване от спестителя на капиталовата тактика посредством избор на типа на капиталовия портфейл; право на клиента за избор на типа заплащане при пенсиониране и други

На процедура, какъв ще е резултатът за хората, които влагат в такава общоевропейска персонална пенсия?

Повече разполагаеми средства след навършване на пенсионна възраст. В Европа има доста ясна наклонност към увеличение каузи на пенсиите от финансов темперамент, тези които са внасяни в интерес на съответното лице и зависят главно от размера на вноските, постиганата рентабилност, таксите и интервала на пенсионните заплащания.

Едно е несъмнено, бъдещите пенсии от обществените пенсионни системи ще са по-малко великодушни от сегашните. Затова персоналната самодейност ще е определяща за опазване на естествен стандарт на живот след пенсиониране.

Ще увеличи ли сходен артикул приходите на бъдещите пенсионери?

Да, задачата му е такава - да се покачат приходите на бъдещите пенсионери. Към момента приходът след пенсиониране за България е едвам 42% от приемания приход преди пенсиониране. Целта е да се доближат равнища от 80% .

На конференцията стана ясно, че до края на годината рамката на Регламента за PEPP ще бъда разисквана и гласувана в Европейския парламент. Ако тя бъде призната, по кое време можем да чакаме да се вкарат първите артикули PEPP на пазара?

Да, като Регламент той има наложителен темперамент за всички страни-членки. Ако бъде признат от Екологичен потенциал страните членки ще имат две години, с цел да приведат локалното законодателство в сходство с новият правилник, т.е. първите PEPP артикули ще се появят на пазара през 2021 година

Капиталовият дирек действа у нас от повече от 16 години. Как оценявате неговото показване досега?

Функционирането на финансовия дирек е в директна взаимозависимост от повишението на финансовата просвета на българите. Над 100 хиляди българи постоянно вършат персонални вноски в доброволните пенсионни фондове. През 2017 година персонални вноски за 108 милиона лв. са направени във фондовете, като пазарът бележи забележителен растеж. Тези данни демонстрират, че пазарът има сериозен капацитет за развиване.

Има ли европейски практики, които съгласно Вас могат да бъдат въведени у нас, с цел да подобрят работата на втория и третия пенсионен дирек?

На процедура в България към този момент съществуват сходни пенсионни артикули. Те се приближават доста до плануваните в новият правилник параметри. Това значи, че няма да се постановат основни промени в локалното законодателство. Ние разполагаме с задоволително положителни финансови пенсионни артикули. Друг е въпросът доколко те са разпознаваеми на пазара и дали хората са склонни да отделят спомагателен приход вън от общоприетите вноски за пенсия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР