Гл. ас. д-р Иван Неделчев е възпитаник на НСА с

...
Гл. ас. д-р Иван Неделчев е възпитаник на НСА с
Коментари Харесай

Гл. ас. д-р Иван Неделчев, експерт по културизъм и фитнес: Тези два спорта гарантират здраве и отдалечават старостта

Гл. ас. доктор Иван Неделчев е ученик на НСА с три специалности – физическо образование, треньор по културизъм и фитнес и спортна логика на психиката. Завършва докторантура в НСА през 2014 с тематика, отдадена на личностните характерности на спортисти занимаващи се с културизъм и фитнес, бил е хоноруван учител по Спортна логика на психиката към НСА, понастоящем е щатен учител и шеф на курсовете по спорт към Нов български университет.

Научната му кариера в региона на фитнеса и културизма се базира на проучвания, изследвания и разбори, оповестени в над 15 изявления на български и британски език, както и на годишни участия в национални и интернационалните конференции. За своя десетгодишен стаж като професионален фитнес треньор е оказал помощ на стотици хора да подобрят здравето си, покачат самочувствието, придобият нови качества и привички и най-много - да изградят хармонично тяло.
Мотото му е: Спорт и просвета – ръка за ръка. БЛИЦ се свърза с гл. ас. доктор Иван Неделчев, с цел да опише повече за тайните на културизма.

- Защо решихте да се занимавате тъкмо с културизъм и фитнес? Имало ли е миг, в който сте желали да се откажете?
- Нека още първоначално да създадем разлика сред фитнес и културизъм. Под „ фитнес” се схваща положително здравословно положение, висока степен на психофизиологически баланс, кондиция и физическа правоспособност на индивида, реализирани посредством разнородни форми за физическо влияние, силови, гимнастически и циклични извършения и други
Докато културизмът е спортната форма на фитнес практиката. Съществуват и други класификации и теории, само че това е общото разбиране.
Относно избора ми, мисля, че те избраха мен и имам вяра, че всичко, което съм постигнал го дължа точно на този тип спорт.

- Кое е най-важното, което човек би трябвало да знае, в случай че реши да се занимава с това и коя е най-подходящата възраст да стартира? Има ли хора, които в никакъв случай не би трябвало да се захващат с това?
- На първо място, всеки би трябвало да осъзнае нуждата от упражняване на спорт – в частност фитнес. Когато човек осъзнае потребностите и потребностите си, той елементарно ще откри време и решение. Тук основна роля имат родители, учители, треньори....

Културизмът и фитнесът би трябвало да приготвят деца, юноши и девойки с отлична обща физическа подготовка, от които доста по-лесно могат да израснат бъдещите майстори в обособените типове спорт. За интензивно спортуващите пък те са чудесно средство, спомагащо за повишение на спортните им достижения – силовата подготовка, прилагана през днешния ден от съвсем всички спортисти, не е нищо друго с изключение на културистична подготовка, профилирана за съответния тип спорт. За хората на междинна възраст без значение от това, дали са спортували или не са спортували по-рано, културизмът и фитнесът са източник на добра кондиция и висока продуктивност, а за възрастните – сполучливо средство за битка с признаците на старостта.

Голямо преимущество е и наличната техника на безусловно всички извършения. За културизма и фитнеса няма ограничавания във възрастта, единственото значително и да има предпочитание. При тях не е належащо години наред да се губи време за проучване и рационализиране на осъществяването на комплицирани придвижвания и за основаване на тясно профилирани умения, както е при останалите спортни дисциплини. Достатъчно е за задачата да се отделят една – две седмици, след което незабавно стартира да се работи „ по същество”. Силно понижена е и заплахата от травмиране.

- Ако би трябвало да опишете културизма с 5 думи, кои ще са те?
- Здраве, естетика, рационализиране, воля, метод на живот.

- Често свързват мускулестите мъже с банкет на стероиди? Какво би трябвало да знаем за тях и те ли са най-важните? Кой са най-честите неточности, които позволяват хората, които се занимават с културизъм?
- Считам че приемът на стероиди измежду феновете е засилен, заради обстоятелството че измежду тях има доста неуверени. И те, с цел да придобият по-бързо добра форма, прибягват към стероидите. Изборът им се дължи на компенсиране на прочувствени и личностни проблеми. Разбира се, те са рискови и нездравословни за здравето и моето персонално мнение е срещу тях.
Въпреки това, не трябва да забравяме, че културизмът и фитнесът не са с нищо по-различни от всеки един спорт, където задачата за високи спортни достижения прави субстанциите неизменима съставна част.

- Какъв е най-подходящият режим един човек да е в златната среда – да наподобява добре, само че и да е здрав?
- Естествено изискване е да се търси баланс сред всекидневие, физическа интензивност, хранене и вътрешна естетика.
Също по този начин, това е извънредно персонализирана активност, където идват на помощ персоналните фитнес треньори – изключително тези, които са натрупали прочут опит. В дългогодишната ми процедура съм се убедили, че при постоянни занимания се реализира стройна атлетична фигура, отлична обща физическа подготовка, хармонично развиване на всички органи и системи на организма. Именно в това се крие голямата притегателна мощ на фитнес тренировките и културизма, обуславяща необятното му разпространение през последните години.

- Каква част от времето си човек отделя на тренировки и остава ли място за други занимания?
- Ако човек е осъзнал потребността от спорт, то той ще откри време. Няма метода да няма метод!!!
Важно е да се знае, че за един фен състезател, несъразмерното натоварване никога не е желателно, а още по-малко потребно.
Отново експертността на треньора и преценката му ще подсигуряват на искащия да спортува премерено натоварване, което да обезпечава стремежи резултат, без да въздейства на персоналния и професионалния му живот.

- В последните години светът като че ли „ полудя “ на тематика здравословно хранене. На какво съгласно вас се дължи този интерес и какъв режим е най-подходящ, с цел да се усеща човек добре?
- Безспорно е по този начин, като в интернационален проект, а също по този начин и в България това е стадий от образуването на модерна просвета за здравословно хранене.
Добрият режим преди всичко би трябвало да е здравословен, а също по този начин и с оптимално съответствие на витално значимите суплементи.

Слава Богу, ние към момента не сме измежду най-затлъстелите народи, само че има индикатори, които сочат такава наклонност изключително при децата. По последни данни на СЗО (Световната здравна организация) детското затлъстяване е едно от най-сериозните провокации за публичното здраве на 21-ви век. Проблемът е световен и визира доста страни с ниски и междинни приходи, изключително в градските региони. В международен мащаб през 2015 година броят на децата с наднормено тегло под петгодишна възраст се прави оценка на над 42 милиона.

При хората с наднормено тегло и със затлъстяване има възможност да останат със затлъстяване до зрелост и по-вероятно да развият незаразни болести като диабет и сърдечно-съдови болести в по-млада възраст. Наднорменото тегло и затлъстяването, както и обвързваните с тях болести, са значително предотвратими. Предотвратяването на детското затлъстяване затова се нуждае от висок приоритет.
Това е апел и към родителите им, които да усъвършенстват, както хранителния, по този начин и двигателния режим на децата си.

Колкото до здравословния режим – всичко в умерени дози, без завишаване на един или различен артикул, и естествено още веднъж индивидуализирано и персонализирано. Разбира се, може да се стартира с нещо по-стандартно, само че откакто се откри по какъв начин се въздейства организма – да се направи напълно личен проект.

- Има ли някоя персона, която е ваш кумир в тези среди и за какво?
- Безспорно, индивидът направил най-вече за фитнес промишлеността през последните десетилетия е Арнолд Шварценегер. Неговият принос е безспорен, само че също по този начин имам вяра, че всеки човек, който поставя старания в тази сфера е заслужен за почитание.

-Кой миг в кариерата ви приемате като най-съществен или най-труден?
- Всеки стадий е значим и сложен и зная, че най-трудното към момента следва, само че фитнесът ми дава убеденост, че ще се оправям.

- Какво още не сте постигнали?
- Културизмът води до образуването на най-същностните, най-човешките качества и характерности – той стимулира стремежът към личностно и духовно развиване. Водещи са полезностите, свързани с дейния и пълностоен живот, с физическото и психическо здраве, с щастливия фамилен живот и съществуването на положителни и правилни приятели; блян към непрекъснато физическо и психическо рационализиране, автономия и самостоятелност.
В този смисъл, имам вяра, че има още доста за реализиране, както в персонален, по този начин и в професионален проект, само че въпреки това – всичко осъществено досега носи ентусиазъм и подтиква в мечтаната посока.

- Как виждате бъдещото развиване на фитнес културата?
- От една страна, за спортуващите това е и ще бъде от ден на ден нужда от деен метод на живот, само че също по този начин в тази просвета към този момент се намесват актуалните технологии, мобилните приложения, интернет средата и обществените мрежи. Тя от ден на ден ще се обвързва с редица обществени сфери (здравеопазване, обучение, просвета, спорт и др.), с доста нови специалности, както и съставлява сцена за доста индустриални и търговски сфери. Нещо повече, смятам, че фитнес-културата би трябвало да е в основата на всяка една политика в региона на физическото образование и спорта, която има искания да е социално-ориентирана.
В книгата ми, която следва да излезне до края на годината, всички тези въпроси са дискутирани и оценени в елементи.

- Какво ще кажете на хората, които се двоумят дали да се заемат с това?
- Препоръчвам на всички хора, които се занимават или имат интерес към фитнеса и културизма, да не се двоумят, тъй като изгодите са доста и разнородни. Единственото значимо е да създадат своя осведомен избор благодарение на потвърден експерт, който да съчетае оптимална стратегия с режим на хранене и потребен метод на живот.

Интервю на Цанка ДОНКОВА, БЛИЦ

ЧЕТЕТЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР