Гилдията на сценаристите и студията постигат предварителна сделка, потенциално прекратяваща продължила месеци стачка, която спря Холивуд

...
Големите филмови и телевизионни студия и стачкуващи писатели постигнаха предварително
Коментари Харесай

Големите филмови и телевизионни студия и стачкуващи писатели постигнаха предварително споразумение в неделя след дни на маратонски сесии за преговори, съобщи Гилдията на американските писатели в неделя вечерта, проправяйки път напред към прекратяване на историческото спиране на работата, което замрази продукцията и парализира голяма част от Холивуд .

„Това, което спечелихме в този договор – най-вече всичко, което спечелихме от 2 май насам – се дължи на желанието на това членство да упражнява властта си, да демонстрира своята солидарност, да върви рамо до рамо, да изтърпи болката и несигурността от последните 146 дни“, каза WGA в имейл до членовете в неделя. „Именно лостът, генериран от вашата стачка, в съчетание с изключителната подкрепа на нашите синдикални братя и сестри, най-накрая върна компаниите на масата, за да сключат сделка.“

Докато споразумението все още трябва да бъде ратифицирано от членовете на WGA, която представлява повече от 11 000 писатели, това бележи значителна повратна точка в продължилата близо пет месеца стачка. Настоящото излизане беше близо до това да победи най-дългата стачка в историята на WGA, стачка от 1988 г., която продължи 154 дни.

„Можем да кажем с голяма гордост, че тази сделка е изключителна – със значими печалби и защити за писателите във всеки сектор на членството“, каза WGA в съобщението си до членовете.

Предварителната сделка обаче не прекратява незабавно стачката, тъй като все още трябва да бъде ратифицирана от членовете.

„За да бъде ясно, никой не трябва да се връща на работа, докато не получи специално разрешение от Гилдията. Дотогава все още стачкуваме“, пише WGA. „Но ние от днес спираме пикетирането на WGA.“ Гилдията насърчи членовете да се присъединят към протестната линия за стачката на актьорите тази седмица.

WGA опасения

Потоците от приходи от традиционната линейна телевизия намаляват, а стрийминг услугите – въпреки че растат – губят пари. Сезоните за стрийминг предавания също обикновено са по-кратки, което означава по-малко работа за сценаристите.

Сценаристите казаха, че не могат да си позволят да живеят при настоящата икономика и структура на заплащане в телевизионната и филмовата индустрия, с по-малко възможности за работа в много предавания и по-ниско заплащане за много писатели, които си намират работа. Има много успешни, дори печелили награди писатели, които вече не могат да си изкарват прехраната с професията.

Сценаристите също са загрижени за възхода на изкуствения интелект и искат защита, която да гарантира, че филмите и предаванията са написани от хора, а не от машини.

Всъщност използването на генеративен изкуствен интелект в производството беше една от последните пречки, каза човек, запознат с въпроса.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР