Гигинският манастир Св.св. Козма и Дамян Асийски се появи в

...
Гигинският манастир Св.св. Козма и Дамян Асийски се появи в
Коментари Харесай

Гигинският манастир се появи в списък на търг с тайно наддаване поради кредит

Гигинският манастир " Св.св. Козма и Дамян Асийски " се появи в лист за търг с скрито наддаване. Причината е заем от 395 хиляди лв., който е бил изтеглен за съфинансиране на ремонт на манастира с европейски пари. Сумата е потърсена от синдиците на Корпоративна комерсиална банка (КТБ), заяви Би Ти Ви.

Пред медиата игуменът на манастира отец Никанор изясни, че съвкупната сума на ремонта е била 790 хиляди За дофинансиране на евросредствата са били нужни 395 хиляди лв., които са били изтеглени като заем от КТБ.

По думите на игумена парите отиват в манастира, който ги дава на компанията, която трябвало да извърши ремонта. " Фирмата, откакто получи парите изцяло от манастира, просто затвори порти, банката КТБ банкрутира, отпуснатият заем необичайно за какво не е бил гарантиран ", сподели пред Би Ти Ви Никанор. През януари 2016 година Брезнишкият областен съд изпраща заповед за осъществяване, само че от манастира нищо не може да бъде иззето.

Пред Би Ти Ви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов изясни по какъв начин е допустимо планът да бъде изпълнен, а средствата от заема да изчезнат. Той сподели, че плановете за храмове на вероизповеданията и манастирите се финансират на 100%. По негови думи по разпоредбите за потребление на евросредства първо би трябвало да се завърши планът, след което той се разплаща от разплащателна организация.

 Изографисаният ктитор Цветан Василев, преди обликът му да бъде премахнат.
© Facebook

Изографисаният ктитор Цветан Василев, преди обликът му да бъде премахнат.

По информация на Би Ти Ви досега не се е появил претендент, който да изкупи заема на манастира.

През 2011 година Гигинският манастир получи от държавното управление 210 хиляди лв. и стана известно, че всред донорите на манастира са тогавашният мажоритарен притежател на КТБ Цветан Василев, Бойко Борисов и Сергей Станишев. А във връзка на рецензии за отпущането на огромни средства за Гигинския манастир Борисов сподели, че за " Началника " не би трябвало да се свидят пари.

През 2013 година в манастира като ктитор беше изографисан облика на Цветан Василев, а скоро по-късно обликът му беше премахнат по избор на самия Василев. Той постоянно е правел дарения, като сумите са варирари от 8 хиляди до 100 хиляди лв.. През 2010 година той е направил 8 дарения, чиято обща стойност е 372 хиляди лв.. А през 2009 година е дарил еднократно 100 хиляди лв..

През април, 2015 година отец Никанор благодари на Бойко Борисов за ремонтирания двулентов път до манастира. А през май в наличието на премиера беше открит реставрираният манастир.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР