Гигантски плъх с размерите на човек е бродил из Амазония

...
Гигантски плъх с размерите на човек е бродил из Амазония
Коментари Харесай

Плъх с човешки размери е бродил из Амазония преди 10 милиона години

Гигантски плъх с размерите на човек е бродил из Амазония в праисторически времена, написа в. "Дейли остарял ", базирайки се на обява в сп. "Байолъджи летърс ".

"Блатното страшилище " е достигало на дължина до 1,5 метра - колкото е растежът на кънтри звездата от Съединени американски щати Доли Партън, отбелязва изданието.

С внушителните си размери създанието е било един от най-едрите гризачи, бродили в миналото из Южна Америка. Характерни за представителите на типа, наименуван Neopiblema acreensis, са били едрите закривени резци, с които са гризали ядки и плячка.

Специалисти от университета Санта Мария са разкрили два извънредно добре непокътнати черепа в западната част на Амазония в Бразилия. Находката свидетелства, че макар внушителните се размери, античният гризач е имал дребен мозък.

"Представителите на типа са достигали на дължина до 1,5 метра. Приблизителното им тегло от 80 кг надвишава това на капибара - най-едрите живи гризачи, което е към 60 кг ", споделя ръководителят на проучването Жозе Ферейра.

Древните създания от типа Neopiblema acreensis са изчезнали сродници на чинчилите и пакараните. Праисторическите гризачи са обитавали блатисти местности в Амазония преди към 10 милиона години. Заради внушителните си размери те рядко са ставали плячка за хищници. Заплаха за тях евентуално са били едри крокодили, които са употребявали тактика на "изчакване " и са нападали, когато гризачът е прекосявал близо край тях.

Най-едрите гризачи, обитавали в миналото Земята, са спадали към изчезналия тип Josephoartigasia monesi. Създанията с тегло, достигащо 1000 кг, са били близки сродници на морските свинчета и са живели в Южна Америка преди към три милиона години, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР