Гигантската градушка, връхлетяла Жирона в Северозападна Испания през 2022 г.,

...
Гигантската градушка, връхлетяла Жирона в Северозападна Испания през 2022 г.,
Коментари Харесай

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Гигантската градушка, връхлетяла Жирона в Северозападна Испания през 2022 година, е била подхранвана от изменението на климата, като морската гореща вълна е спомогнала за усилването на бурята, при която е починало малко дете.

(Във видеото: В битка с градушките: Започват денонощни наряди на ракетните площадки у нас)

Всички тези фактори в композиция са подкрепили образуването на смъртоносна, рекордна градушка в Испания, демонстрира ново изследване. 

Градушката с величина на бейзболна топка удари Североизточна Испания през август 2022 година, като рани 67 души и умъртви 20-месечно момиченце. Видеозаписи на бурята демонстрират ледени топки с широчина до 4,7 инча (12 сантиметра), които падат от небето, чупят прозорци на коли и нанасят материални вреди. 

La pedregada/bombardeig d'aquest vespre.
— Morgana (@Morgana_50)
За да схванат по-добре събитието, откривателите организират компютърни симулации, с цел да плануват въздействието на градушката при разнообразни условия. Те откриха, че спомагателната атмосферна сила и влагата от морската топлинна вълна в Средиземно море са засилили градушката и са спомогнали за образуването на големите ледени парчета, се показва в изследването, оповестено на 22 март в списание Geophysical Research Letters .

Градушките са били най-големите, регистрирани в миналото в страната, а смъртният случай е първият директен смъртен случай от градушка в Европа от повече от 25 години насам. Съавторът на проучването Карлос Калво-Санчо, докторант, който учи суровите метеорологични условия в Университета на Валядолид в Испания, съобщи пред Live Science , че съгласно него градушката в този момент е главната опасност за Европа от суровите метеорологични условия. 

Въпреки че градушката с широчина 4,7 инча счупи върховете в Испания, откривателите са записали още по-големи образци на други места. Например в Италия през 2023 година е записана градушка с диаметър 7,5 инча (19 см), а върхът на Съединени американски щати е градушка с широчина 8 инча (20,32 см), паднала в Южна Дакота през 2010 г. 

Massive heat wave and a supercell thunderstorm caused deadly, baseball-sized hailstones to rain down on Spain
— Live Science (@LiveScience)
Градушката се образува от замръзнали дъждовни капки, които се носят високо в студените елементи на атмосферата от възходящите потоци по време на гръмотевични стихии, съгласно Националната лаборатория за мощни стихии към Националната океанска и атмосферна администрация. Според Националната метеорологична работа градушката в Испания е била част от суперклетъчна гръмотевична стихия, която има бездънен и резистентен въртящ се прогресивен поток, наименуван мезоциклон. Това дава на градушката повече време да натрупа нови водни капки и да се усили, преди да падне назад на Земята.

За да симулират градушка, откривателите преглеждат повече от 150 отчета за огромни градушки, събрани сред 1940 и 2022 година Те откриват, че премахването на морската гореща вълна като фактор значи, че вероятността за поява на гигантска градушка е по-малка, се показва в изследването.

Морската гореща вълна включва непрекъсната особеност с по-високи температури на морската повърхнина в продължение на най-малко пет дни. В този случай Западното Средиземно море е било с 5,89 градуса по Фаренхайт (3,27 градуса по Целзий) по-горещо от естественото в продължение на шест седмици през лятото на 2022 година, когато се е случила градушката, съгласно изследването. 

С оглед на климатичните промени, които покачват температурата на морската повърхнина, екипът изследва и каква роля може да е имал индивидът за градушката. За тази цел те съпоставят изискванията с тези на прединдустриалния климат. 

" Когато ресимулирахме събитието, видяхме, че размерът на градушката е по-малък [в прединдустриалните условия], в сравнение с в актуалните условия " , споделя Калво-Санчо. 

Това не е първото изследване, което свързва изменението на климата с размера на градушките и силата на градушките. Проучване от 2017 година, оповестено в списание Nature Climate Change , е един от няколкото образеца, които предвиждат, че предстоят по-чести събития с по-големи градушки. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР