Гигантска планета, чието съществуване по-рано се смяташе за твърде малко

...
Гигантска планета, чието съществуване по-рано се смяташе за твърде малко
Коментари Харесай

Учени удивени от планета гигант, съществуването ѝ противоречи на теорията

Гигантска планета, чието битие по-рано се смяташе за прекомерно малко евентуално, е била открита от интернационална група астрономи под управлението на експерти от Университета Уоруик, оповестява EurekAlert.

Газовият колос, наименуван NGTS-1b, достигал размерите на Юпитер и се намира в съзвездието Гълъб на разстояние 600 светлинни години от Земята . Неговата маса е с 20% по-малка от масата на Юпитер. Температурата на повърхността доближава 530 градуса по Целзий.

Отбелязва се, че годината на планетата продължава 2,6 дни , а дистанцията до нейното слънце се равнява на 3% от дистанцията сред Земята и Слънцето.

Според учените тази планета е единствено половината от размера на слънцето, към което се върти. Това прави газовия колос най-голямата известна планета във Вселената по този индикатор .

Съществуването на NGTS-1b опровергава теорията за сформирането на планетите , според която релативно неголеми звезди образуват към себе си твърди небесни тела, само че не и газови колоси, за образуването на които звездите не могат да съберат задоволително материал.

" Откриването на NGTS-1b е цялостна изненада за нас - ние не чакахме да открием такава огромна планета с такава дребна звезда. Това слага под подозрение това, което знаем за образуването на планетите ", акцентира доктор Даниел Бейлис, водещ създател на проучването.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР