Гигантът в производството на чипове Taiwan Semiconductor (TSMC) отложи старта

...
Гигантът в производството на чипове Taiwan Semiconductor (TSMC) отложи старта
Коментари Харесай

TSMC отложи с година пускането на завода си за чипове в САЩ

Гигантът в производството на чипове Taiwan Semiconductor (TSMC) отсрочи старта на производството в завода си в американския щат Аризона, с което попречи на софтуерните упоритости на президента Байдън. Компанията разгласи, че производството на чипове няма да стартира през идната година заради дефицит на квалифицирани служащи. Съединени американски щати имат проекти за увеличение на производството на чипове в страната. Решението на TSMC идва в миг, когато сред Вашингтон и Пекин се ускорява продължаващия търговски спор, в центъра на който са технологиите.Председателят на TSMC Марк Лиу съобщи, че производството на усъвършенствани микропроцесори в завода в Аризона ще стартира през 2025 година По време на представянето на резултатите на компанията Лиу съобщи, че заводът, който е в развой на създаване от април 2021 година, се сблъсква с дефицит на служащи със " профилирани знания, нужни за инсталирането на съоръжение в оборудване за произвеждане на полупроводници ", оповестява BBC. Той добави, че компанията " работи за възстановяване на обстановката, в това число за изпращане на опитни техници от Тайван, които да образоват локалните квалифицирани служащи [в САЩ] за къс интервал от време ".

Гигантът в производството на чипове Taiwan Semiconductor (TSMC) отсрочи старта на производството в завода си в американския щат Аризона, с което попречи на софтуерните упоритости на президента Байдън. Компанията разгласи, че производството на чипове няма да стартира през идната година заради дефицит на квалифицирани служащи. Съединени американски щати имат проекти за увеличение на производството на чипове в страната. Решението на TSMC идва в миг, когато сред Вашингтон и Пекин се ускорява продължаващия търговски спор, в центъра на който са технологиите.

Председателят на TSMC Марк Лиу съобщи, че производството на усъвършенствани микропроцесори в завода в Аризона ще стартира през 2025 година По време на представянето на резултатите на компанията Лиу съобщи, че заводът, който е в развой на създаване от април 2021 година, се сблъсква с дефицит на служащи със " профилирани знания, нужни за инсталирането на съоръжение в оборудване за произвеждане на полупроводници ", оповестява BBC. Той добави, че компанията " работи за възстановяване на обстановката, в това число за изпращане на опитни техници от Тайван, които да образоват локалните квалифицирани служащи [в САЩ] за къс интервал от време ".

TSMC също по този начин предвижда 10% спад в продажбите през тази година заради по-бавното търсене на полупроводници. Компанията заяви, че облагата ѝ е спаднала с към 23% до 181,8 милиарда тайвански $ (5.8 милиарда долара) през второто тримесечие в съпоставяне със същия интервал на предходната година.
Реклама
TSMC в началото разгласи проекта си да построи цех в Аризона през 2020 година, по време на президента Доналд Тръмп. Миналия декември азиатската компания съобщи, че ще би трябвало да утрои инвестицията за плана до 31.1 милиарда $, правейки го една от най-големите задгранични софтуерни вложения в Съединени американски щати. Тогава Лиу зави, че първото от двете уреди за произвеждане на полупроводници в завода в Аризона ще стартира работа през 2024 година, а второто - през 2026 година

Дълъг софтуерен спор сред Съединени американски щати и Китай докара до това Белият дом да наложи редица ограничения против китайската промишленост за микрочипове и да влага милиарди долари за поддръжка на бранша в Съединени американски щати. Страната държи близо 10% от международното предложение на компютърни чипове, които са ключът към всичко - от коли до мобилни телефони. През 1990 година обаче пазарният й дял беше 40%.

Миналата година президентът Байдън подписа законопроект, съгласно който страната ще подкрепи с 280 милиарда $ високотехнологични производители и научни проучвания в Съединени американски щати. Подкрепата включва и данъчни облекчения за компании, които изградят фабрики за произвеждане на компютърни чипове в страната.
Реклама Свързани публикации Apple ще редуцира доста индустриалните проекти за Vision Pro 4 юли 2023, 10:17 Западните вложители се отхвърлят от софтуерните компании в Китай 22 юни 2023, 09:17 Nvidia не е единствената, която печели от " златната тресчица " на изкуствения разсъдък 9 юни 2023, 06:49 Samsung ще влага 230 милиарда $ в пет завода за чипове в Южна Корея 20 март 2023, 09:40 Сривът на американската промишленост за чипове с 1.5 трлн. $ 4 ноември 2022, 06:57
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР