Гигантът в онлайн търговията Amazon се е съгласил да плати

...
Гигантът в онлайн търговията Amazon се е съгласил да плати
Коментари Харесай

Амазон придобива стартъпа за автономни коли Zoox

Гигантът в онлайн търговията Amazon се е съгласил да заплати 1 милиарда $ за придобиването на започващата компания за самостоятелно ръководство на транспортни средства Zoox, съобщи Ройтерс, като цитира софтуерния уебсайт The Information. Според Financial Times сумата за договорката ще надвиши 1,2 милиарда $.

За възможната договорка се знае още от предишния месец, когато Wall Street Journal разгласи, че двете компании са в напреднала фаза на договаряния. Това беше упоменато, че се чака Amazon да заплати по-малко от 3,2 милиарда $, на колкото Zoox беше оценена през 2018 година когато съумя да притегли 1 милиарда $ финансиране посредством рунд за набиране на рисков капитал.

През последните няколко месеца Zoox се приготви за договорка като редуцира няколкостотин служителя и заплати отплата за преустановяване на правосъден спор за търговски секрети с Tesla. За разлика от множеството компании в бранша на самостоятелното ръководство Zoox не преработва съществуващи коли, а се стреми да сътвори изцяло нов вид возило, което няма волан и педали. Компанията остава 4-тата най-голяма компания в областта на разработките за самостоятелно напредване, след Nvidia, Cruise Automation и Waymo. Zoox се ръководи от Аича Евънс, която е някогашен шеф за стратегическо развиване на водещата компания за микрочипове Intel.

Сред вложителите в започващата компания са добре известни фондове за рисково финансиране като Lux Capital и DFJ, които имат дялове в десетки софтуерни стартъпи. Една от фирмите, подкрепена от Lux Capital е различен стартъп за самостоятелно напредване Aurora Innovation, която по-рано  през тази година съумя да притегли 530 млн. $ рисково финансиране. Част от средствата пристигнаха от Amazon, които явно слагат фокус върху самостоятелните технологии.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР