GGE стана Резалта. Само преди броени дни компанията, която е

...
GGE стана Резалта. Само преди броени дни компанията, която е
Коментари Харесай

Ирена Младенова, Резалта: Чрез различни мерки можем да постигнем между 20 и 80% намаление на енергийните разходи на различни системи


GGE стана Резалта. Само преди броени дни компанията, която е измежду водачите в областта на енергийните услуги в Югоизточна Европа, се ребрандира. Защо предприехте тази стъпка и къде се крие тайната на Вашия триумф?

- Името GGE ни свързваше с трите компании основателки - Gorenje, Geoplin и Energetika Любляна. Успешното ни развиване докара до промени в първичната конструкция на акционерите, резултатите ни надвишиха всички първични упования и компанията, дружно с марката, се разрасна на районно равнище с доста бързи темпове. След деликатно разискване взехме решение, че е време да сложим началото на нов стадий от развиването ни, който стартира с преименуването и налагането на новия бранд – Резалта. Резалта символизира високите резултати, които постоянно се стремим да предоставяме на сътрудниците и клиентите си. Новият бранд отразява уговорката на компанията към устойчивото развиване на Югоизточна Европа и построяването на един по-зелен бизнес и обществен бранш.

Резалта има представителства в седем страни от Централна и Югоизточна Европа – България, Словения, Сърбия, Хърватия, Черна гора, Чехия и Италия. Специализираните ни енергийни решения доста усъвършенстват потреблението на сила и понижават енергийните разноски на клиентите. В работата си с тях постоянно търсим и предлагаме най-хубавите и ефикасни решения, които дават отговор на потребностите им. За осъществяване на плановете разполагаме с екип от хора, които имат дълбоки знания, техническа експертиза и опит в промишлеността, в която работи клиентът. Вярвам, че това е главният ключ към триумфа ни – задълбочена експертиза и самостоятелен метод.

Вашите клиенти са от промишления, хотелиерския, комерсиалния и обществен бранш – всеки със свои проблеми в енергопотреблението и с разнообразни благоприятни условия за възстановяване на енергийната си успеваемост. Как диференцирате услугите си за всяка от тези групи?

- Предизвикателствата и целите пред другите браншове са разнообразни. За нас най-важната първа стъпка е задълбоченото изследване на съответната обстановка при клиента и разискването с него какви са опциите за енергийни спестявания, какви са рестриктивните мерки и какви са задачите му.

При хотели и търговски обекти да вземем за пример е основно подобряването на комфорта и удовлетвореността на посетители, гости и чиновници. Много постоянно тези обекти не могат да си разрешат да затворят, с цел да се извършат нужните реновации. По тази причина е значимо да организираме работата, без да нарушаваме естественото им действие и комфорта на гостите. След осъществяване на инвестицията за тези обекти значима добавена стойност има и последващото ръководство и поддръжка, които осигуряваме. Ние се грижим инсталациите да действат по метод, фактически гарантиращ резултати. Само подмяната на съоръжение с по-ново не е гаранция за понижаване на разноските. Изисква се постоянно наблюдаване, от време на време корекции в работата му или пък в други свързани фактори. Тази гаранция, дружно с достъпа до техническа експертиза и финансиране постоянно също са основните причини за клиентите ни от обществения бранш.

Нямаме „ азбучник с артикули “ – постоянно сътворяваме съответното решение, откакто се срещнем с задачите, целите и потребностите на клиента.

Основната цел на хората и на организациите - икономически и обществени, е да понижат доста енергийните си разноски. Какви ограничения можете да им предложите и каква част от веригата доставка - ползване обгръщат те?

- Резалта обгръща целия цикъл от действия, свързани с енергийната успеваемост – от идентифициране на проблемите и слабите места, през предлагането на благоприятни условия за възстановяване, създаване на решения и реализирането на енергийноефективни планове, до поддръжка на инсталациите и финансиране.

Опитът ни демонстрира, че посредством използване на разнообразни ограничения можем да реализираме сред 20-80% понижение на енергийните разноски на разнообразни системи. Ние прилагаме холистичен метод – преглеждаме енергийните системи, търсим синергии и благоприятни условия за цялостна оптимизация. Именно по този начин реализираме оптимални резултати.

Сред ограниченията, които са изключително подобаващи за индустриалните предприятия, са оптимизация на системи за произвеждане на сбит въздух, системи за софтуерно изстудяване, оползотворяване на отпадна топлота, паропроизводство, промишлено осветяване, филтриране на промишлени и отпадни води, произвеждане на механически газове, електрооборудване и инфраструктура, електродвигатели и задвижващи системи, комбинирано произвеждане на топло- и електрическа енергия (когенерация), система за енергиен мениджмънт и други Често те водят и до в допълнение усъвършенстване на индустриалните процеси, понижаване на разноските за поддръжка, надеждност на сериозни за производството системи и инфраструктура.

За клиентите в бранш хотели, търговски центрове и бизнес здания ограниченията включват разнообразни решения за отопление и изстудяване, замяна и автоматизация на вентилационна и осветителна система. Все по-често се ползва пречистване на отпадни води за повторна приложимост. Друг метод за оптимизация, добил известност последните години и носещ редица изгоди за клиентите, е построяването на системите за енергиен мениджмънт на здания.

В района работим и с редица клиенти от обществения бранш. В момента изпълняваме план за община Любляна за цялостна реставрация на 49 здания, измежду които са детски градини, лечебни заведения, спортни центрове, културни институции и така нататък Реализирали сме и голям брой планове за възобновяване на улично осветяване.

В взаимозависимост от съответния план и потребностите на клиента с изключение на проектирането, финансирането, осъществяването и поддръжката, предлагаме и употреба и доставка на сила. Например подмяната на остарял казан на мазут с казан на биомаса в болница или учебно заведение може да докара до доста усъвършенстване на комфорта, реализиране на нужната температура в пространствата и понижаване на разноските. За да помогнем на клиента да се концентрира върху осъществяването на своята задача, ние сме в положение да организираме доставка на дървен чипс или пелети, да се грижим за естественото действие на котела и да доставяме нужния артикул – топлота. Това пести на клиента време, човешки запас и вложения.

Резалта ползва бизнес модела ЕСКО, при който освен се създава и осъществя планът, само че и се обезпечава финансиране. За България този модел не е нещо ново, само че няма необятно приложение. Бихте ли обяснили какво съставлява и какви са неговите преимущества?

- Специфичното при ЕСКО бизнес модела (наричан още Договор с обезпечен резултат) е, че всички вложения в енергоспестяващи ограничения се финансират от бъдещите реализирани спестявания, без клиентът да прави авансово финансов разход. Проектът се извършва от един снабдител като Резалта, който поема всички механически опасности, а спестяванията от разноски за сила, употреба и поддръжка се реализират последователно във времето според уговорените в контракта гаранции. Резалта възнамерява, извършва и финансира плана, обезпечава доставката на сила, употребата и поддръжката на инсталацията и поема всички опасности и отговорности.

Клиентът ни заплаща за услугата посредством спестяванията, които се генерират след внедряването на енергийното решение, за периода на контракта. Резалта подсигурява тези икономии. ЕСКО бизнес моделът има редица преимущества, измежду които обезпечени енергийни спестявания, липса на нужда от финансиране от страна на клиента, дълготрайно понижаване на енергийното ползване и оперативните разноски. Рисковете и отговорностите по плана се поемат от Резалта. Клиентът се концентрира върху главния си бизнес и в това време покрива регулаторните условия. Резултатите се виждат доста скоро след завършването на плана.

Освен в региона на енергийната успеваемост компанията предлага решения и технологии и в няколко други посоки - ВЕИ, ефикасна консумация на вода, дистанционно управление на отоплението и доставки на ел. сила. Какво тъкмо оферирате и какъв резултат могат да чакат потребителите от използването им?

- Да, възобновимите енергийни източници стават все по-значими за района – тук доста от тях като биомаса, слънчева сила и други са налични. В допълнение технологиите за оползотворяването им се развиват доста бързо и стават все по-достъпни. Имаме опит с фотоволтаични и слънчеви съоръжения, които са използвани както за индустриални предприятия, по този начин и за хотели, търговски центрове и други публични здания. В България все по-често клиентите ни се интересуват от внедряване на система за комбинирано произвеждане на топло- и електрическа енергия (когенерация), а постоянно и за произвеждане на студова сила (тригенерация). Когато има непрекъснато лично ползване на тези три типа сили, реализирането на планове, които ги създават комбинирано (когенерация или тригенерация), дава в допълнение равнище на самостоятелност на клиента и спомага за построяването на имиджа на виновна към околната среда компания. И несъмнено, води до финансови спестявания и по този начин покачват конкурентоспособността.

Много икономически обекти имат проблеми с пречистването на отпадните води – тук също можем да помогнем. Имаме забавни образци на осъществени планове за ултрафилтрация на вода за спа центрове, да вземем за пример, която разрешава доста по-нисък разход на прясна вода и води до значими финансови икономии.

Какви планове реализирате в България?

- В България работим с индустриални предприятия като Кремио, Оргахим, Мелексис и частни публични здания – да вземем за пример хотел Рамада Пловдив Тримонциум.

Два от последните планове, при които изпълнихме инвестицията и към този момент са в употреба, са за Кремио и Оргахим. При Кремио реновирахме осветителната система в индустриалната им база. Подменихме старите луминесцентни осветители с високоефективни LED осветители, което ще докара до понижаване на годишните разноски за осветяване с 65%, а за поддръжка – с 50%. Енергийноефективното решение редуцира въглеродните излъчвания с 40%. За няколкото месеца, през които новата система действа, спестяванията даже надвишават плануваните равнища.

Проектът за Оргахим се състои в децентрализация на съществуващата отоплителна система за индустриалните и складовите уреди, прилагайки ограничения за енергийна успеваемост, в това число газови котли, газови нагреватели, изолираност на покриви и други Първият стадий от плана е към този момент в употреба и демонстрира положителни резултати.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР