Getty Images Учениците от 5 до 12 клас се завръщат в

...
Getty Images
Учениците от 5 до 12 клас се завръщат в
Коментари Харесай

С маски или не в час? Такава дискусия е неуважение и обида към учителите

 Getty Images Учениците от 5 до 12 клас се завръщат в класните стаи и ще бъдат с маски. Носенето им е наложително. Решението е резултат от дълга полемика в обществото, след която Министерството на образованието направи компромис – няма да затваряме учебните заведения и да минаваме на дълго онлайн образование, само че ще носите маски и в час.

Масово родители и възпитаници не поддържат това решение, демонстрира изследване на директорските организации в областта на образованието. Пак съгласно същото изследване обаче, съвсем всички шефове и учители са на мнение, че маските за възпитаници би трябвало да са наложителни.

Но самата полемика – за маски или не, е пренебрежение към учителите. Те са длъжни да ги носят, а против тях всеки може да прави каквото си желае. Обидно е да дискутираме дали едни хора имат право да заразяват други хора напълно законно.

Този спор още веднъж извежда на напред във времето сериозен проблем в просветителната система. В центъра й би трябвало да стои учителят. Но от години там е ученикът. Зад гърба му са безчет наставнически организации с безчет искания. Това го прави мощен и недостижим. Може и да не носи маска, тъй като мама по този начин желае. С учителя по-лесно ще се разправим, по-лесно ще го заплашим.

Учителите започнаха да умират като лекарите. Тогава за какво е този спор дали хората против тях би трябвало да носят маски? Той е неуместен.

Дискусията демонстрира, че конфликтът занапред следва. Маските можели да увредят психологичното здраве на ученика, ставали нездравословни, в случай че се носят повече от два часа, с маска мъчно се усвоявали знанията. И не е значимо, че маската може да избави преподавател. А и родителите на децата.

Очевидно е, че ще има сходни картини в час – маската под носа, на брадата - нали сме с маска, господа учители! Ние не желаеме да ви убием, само че по този начин ни е кеф.

Повече почитание и съпричастност ще създадат безсмислени разногласията по тематиката. Повече почитание към учителите. Те ще го върнат към децата и родителите им.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР