Гешев смята, че само така ще може да защити честта

...
Гешев смята, че само така ще може да защити честта
Коментари Харесай

Гешев даде благословията ВСС да разгледа искането за уволнението му

Гешев счита, че единствено по този начин ще може да отбрани достойнството и достолепието си. Също по този начин основният прокурор приканва съветът да се занимае и с предлагането, направено от Янаки Стоилов, до момента в който беше длъжностен министър на правораздаването. Миналото лято болшинството в съвета отхвърли да се занимава с настояването на Стоилов с аргумента, че министърът на правораздаването няма пълномощия да желае уволняване на основния прокурор. Наложи се Конституционният съд да пояснява главния закон и да им изясни, че не са прави.

Искането на Йорданова е точка в дневния ред на съвета за през днешния ден. Заседанието стартира в 9.30 ч.

Според Йорданова Гешев тежко е нарушавал служебните си отговорности и е накърнявал престижа на правосъдната власт. Това са конституционните учредения за уволнението му. Йорданова сочи девет нови аргументи за отстраняването на основния прокурор от поста. Сред тях е държанието му, обвързвано с полицейското принуждение против протестиращите против него и държавното управление на Бойко Борисов през лятото на 2020 година, констатацията на Европейския парламент, че евродепутатът Елена Йончева е преследвана от прокуратурата по политически аргументи, бездействието на държавното обвиняване по случая с покушението против Емилиян Гебрев, осъждането на България в Страсбург от Евгения и Николай Баневи поради думи на Гешев и така нататък

В писмото си до ВСС(link is external) Гешев написа, че предлагането на Йорданова не дава отговор на високите условия за предложение на министър до правосъдния съвет за освобождение на основен прокурор, че не съдържа нужните реквизити, с цел да постави началото на произвеждане за осъществяване на каквато и да е юридическа отговорност. Според Гешев с предлагането си Йорданова демонстрира, че не познава Конституцията и законите. В предлагането не се сочат съответни сформира на осъществени нарушавания, има общи изказвания, свободна интерпретация на моралните и нравствени качества на основния прокурор, написа още Гешев до кадровиците,пише още " Сега ".

За да бъде уволнен Гешев, предлагането на Йорданова би трябвало да бъде подкрепено от най-малко 17 от членовете на Висш съдебен съвет. Съветът по принцип се състои от 25 души, само че сега е с трима по-малко. Причината е, че преди повече от 2 години определената от депутатите за член на Висш съдебен съвет Пламена Цветанова стана заместител на Гешев и оваканти мястото си. Парламентът по този начин и не откри за нужно да извърши Конституцията и да попълни състава на съвета. Освен това двама членове, определени от съдиите, подадоха оставка и магистратите отхвърлиха да посочат техни приемници, много сладкодумен знак за легитимността на този съвет. Прокурорската гилдия на съвета се състои от 10 членове, включително и ръководещият я Гешев. Досега непроменяемо прокурорската гилдия е работила единно и постоянно по волята на основния прокурор. Т.е. единствено техните гласове срещу са задоволителни, с цел да бъде отхвърлено предлагането за уволнението му.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР