Гешев ми разказа, че от известно време имало натиск към

...
Гешев ми разказа, че от известно време имало натиск към
Коментари Харесай

Ясен Тодоров: Имало е натиск към Гешев да си тръгне, бил е опрян до стената

Гешев ми описа, че от известно време имало напън към него да си тръгне и му предложили всякакви дипломатически постове. Той ми сподели: " Аз нямам избор, опрян съм до стената ". Това описа зам. шефът Ясен Тодоров по време на съвещанието на Пленума на Висш съдебен съвет по отношение на предлагането за премахване на основния прокурор Иван Гешев. Той бе свикан да опише за прочувственото положение на основния прокурор Иван Гешев след атентата против него.

Ясен Тодоров изрази страдание, че не е бил изслушан по първото искане за оставката на Гешев, което бе оттеглено. То бе за наличието на израелския специалист на мястото на атентата. Зам. шефът на следствието раздаде листовки на академията, в която евреинът преподава.

" Със сигурност сред 1 и 14 май не със се виждал с основния прокурор. Може би сме си разменили няколко есемеса ", уточни следователят. На 4 май говорили поради бъдеща командировка на Тодоров. Тогава Гешев му разказал, че след атентата съвсем не е спал. Докато чакал пред Висш съдебен съвет, Тодоров приказвал и с защитата от НСО. " Всеки от вас може да го пита и да се убеди, че това не е гърмеж за заплашване, а за ликвидиране ", сподели Тодоров.

" На 14 май в ранния следобяд Гешев ми се обади. Поиска да се забележим и аз го посетих в дома му. Там разбрах, че основният прокурор е приказвал с Йордан Стоев от Висш съдебен съвет и двамата обсъждали бъдеща оставка на Гешев и преназначаването му във Върховната административна прокуратура. Гешев ми описа, че от известно време имало напън към него да си тръгне и му предложили всякакви дипломатически постове. Той ми сподели: " Аз нямам избор, опрян съм до стената ", описа Тодоров.

Главният прокурор разказал на Тодоров, че няма да подаде оставка. Притеснявал се, че в случай че го направи, ще има напън върху магистрати, за които се счита, че са близки до Гешев. Предупредил го, че откакто не си даде оставката евентуално ще има промени в Наказателно-процесуален кодекс, тъй че да бъде махнат. " Всъщност и това се случи ", добави Тодоров и уточни, че Гешев се тормозил от понижаване на броя гласове, с които се маха основният прокурор. Още тогава предизвестил Тодоров, че ще нападна подобен текст в Конституционния съд. Притеснявал се обаче, че щели да го махнат доста бързо, преди Конституционен съд да се е произнесъл.

Гешев изразил и терзание за околните си, показал, че те се намират в чужбина. Тодоров познавал Гешев като душевен резистентен човек, с подредено и проведено мислене. На 14 май бил " разпръснат и безреден, скачаше от тематика на тематика ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР