Гешев е освободен на конституционно основание за нарушаване престижа на

...
Гешев е освободен на конституционно основание за нарушаване престижа на
Коментари Харесай

Министър Славов: Гешев няма повече място в прокуратурата

Гешев е освободен на конституционно съображение за нарушение престижа на правосъдната власт. Няма по какъв начин освободен на това съображение да се върне като прокурор във Върховната касационна прокуратура, тъй като основанието е едно и също както за обособените магистрати, по този начин и за техните ръководители. За мен това връщане би било неприемливо. Това съобщи правосъдният министър Атанас Славов по bTV.

Славов добави, че към този момент някогашният основен прокурор няма повече място в прокуратурата. " За огромна част от българските жители Иван Гешев беше делегитимиран още първите месеци, дори още преди да бъде определен (за основен прокурор) на съображение предходните му дейности, неговите изявления. Това че атакуваше адвакатурата, гражданските организации, имаше неприемливи дейности като основен прокурор ", счита правосъдният министър.

Според Славов процесът през последния месец е нямало да се развие толкоз бързо, в случай че е нямало струпване на публично очакване Гешев да подаде оставка или да бъде отхвърлен.

Атанас Славов засегна и тематиката за избора на Борислав Сарафов за и.д. основен прокурор. осъществен на 16 юни от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет с осем гласа " за " и един " срещу ". 

" Начинът, по който беше определен господин Сарафов, без да има обществено съвещание, без други претенденти да вземат участие в процедурата, без преценка на професионалните и нравствените качества, каквото е наложителното условие на Закона за правосъдната власт и без съблюдаване на процеса, който е изискуем в избора на най-високите длъжности в правосъдната власт, поражда основателни подозрения за претекстовете на този избор ", съобщи Славов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР