Героят от Дойранската епопея, военачалник и кмет на София -

...
Героят от Дойранската епопея, военачалник и кмет на София -
Коментари Харесай

Поставят паметник на ген. Владимир Вазов на едноименния булевард в София

Героят от Дойранската епопея, пълководец и кмет на София - ген. Владимир Вазов ще има монумент на едноименния бул. в столицата. Този отчет бе гласуван на съвещанието на комисията по просвета и обучение в СОС.

Изработването и слагането на паметника ще се финансира напълно от " Сиела Норма " АД. Според идейния план скулптурната комбинация съставлява фигура на ген. Владимир Вазов, стъпила върху пирамидален фундамент от солиден гранит. Самата фигура е с височина 2,3 м и ще бъде отлята от бронз.

Генерал Владимир Вазов (1868-1945) произлиза от славната фамилия Вазови. Негови братя са патриархът на българската литература Иван Вазов, ген.-лейтенант Георги Вазов, лекарят Кирил Вазов, политикът, критик и посланик Борис Вазов и офицерът Михаил Вазов.

" През 1912 година е произходящ в чин полковник и в интервала на Балканските войни (1912-1913 г.) е шеф на артилерията на1-ва пехотна Софийска девизия и пълководец на 4-ти скорострелен артилерийски полк.

В интервала на присъединяване на България в Първата международна война (1915-1918 г.) е пълководец на 5-а пехотна дунавска дивизия и взе участие в тежките сражения на Завоя на река Черна, където е ранен. От началото на март 1917 година поема командването на 9-а пехотна плевенска дивизия като управлява тежките боеве при Дойран (16-18.09.1919 г.). По време на Дойранската епопея против 9-а пехотна плевенска дивизия се изправят 3 британски и 2 френски дивизии. 1 гръцка тежка артилерийска бригада и един гръцки конен полк. Въпреки многократното числено предимство на съперника българските бойци и офицери печелят една от най-бляскавите победи в родната ни история, като съумяват да изтласкат силите на Антантата, които дава - над 10 хиляди жертви ", напомнят вносителите в отчета.

Между 07.04.1926 година и 14.03.1932 година ген. Вазов е кмет на София. По негово време стартира реализирането на най-големите и значими планове за града - построяването на водопровода " Рила - София ", водноелектрическите централи при Курило и " Симеоново ". Подобрява се уличното осветяване на града. Прокарани са 22 км нови трамвайни линии и са доставени 40 нови мотриси и ремаркета. Подменят се множеството от дървените мостове на Перловската и Владайската река с железобетонни. Открива се Народната баня при Централната минерална баня и квартална баня " Три кладенци ". Създава се бюро за обществени грижи, което провежда безвъзмездни медицински и други грижи за извънредно бедните софийски поданици. Започва градеж на новата касапница. Открива се Градската библиотека при Столичната община и се слага началото на Общински музей и списък. През 1929 година се учредява почетен знак на Столичната община за отличаване на българи и чужденци с особени заслуги към София и нейните поданици.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР