Героичното и същевременно напълно обичайно представяне на Давид де Хеа

...
Героичното и същевременно напълно обичайно представяне на Давид де Хеа
Коментари Харесай

Де Хеа вече е №1 в света сред играчите с №1

Героичното и в същото време изцяло всекидневно показване на Давид де Хеа при успеха на неговия Манчестър Юнайтед на посетители на Арсенал в суперсблъсъка от Премиър Лийг в събота (1:3) наля вода в мелницата на тези, които настояват, че испанецът към този момент е вратар №1 в света. На това мнение са и двама някогашни треньори на вратарите на „ алените дяволи” – Ерик Стийл (2008-2013) и Тони Котън (1997-2007). Споделят го с подготвеност и горделивост в коментар за вестник „ Дейли Мейл”.

ЕРИК СТИЙЛ ЗА ДЕ ХЕА

„ Мога да си спомня Алекс Фъргюсън да пропуща единствено два мача на Юнайтед. Първият бе едно манчестърско дерби през 2000 година поради сватбата на сина си. Вторият? Заради отиване на съгледваческа задача за блестящия Давид де Хеа.

Аз пристигнах в Юнайтед през 2008 година и още от този момент трябваше да се приготвяме за деня, в който Едвин ван дер Сар ще се отдръпна. Лично аз бях уверен, че 19-годишният Давид е точният правоприемник. Показах триминутен клип с компилация от негови изяви на Сър Алекс и след това отидохме да гледаме момчето в игра за Атлетико Мадрид против Валенсия във вечерта, в която играехме със Скънторп за Купата на лигата.



Сър Алекс знаеше още в 65-ата минута, че е намерил точния човек. Давид сподели самообладание, вглъбеност и мълниеносен рефлекс; направи едно удивително избавяне на удар, минал през куп от тела.

Беше много самоуверено решение да вложим цели 17 млн. паунда за едвам 19-годишен вратар. Сър Алекс бе показвал преди самообладание по отношение на млади гении, но всички те бяха полеви играчи, а в този момент за първи път се постановяваше да се демонстрира доверие към вратар.

Съперниците се опитваха да се възползват от слабата физика на Давид, само че ние по този начин и не променихме нашата стратегия за подобрението му, тъй като знаехме чудесно, че силата и мощта ще дойдат с времето. Сър Алекс и аз го окуражавахме от самото начало, мениджърът по този начин и не го подлага на критика – нито даже един път! Няколко пъти го оставяше отвън титулярите и след това го връщаше, но в никакъв случай не му се развика, нито го срина със земята.



И единствено го вижте в този момент Давид! Неговото най-изпъкващо качество постоянно е било спокойствието му и в събота вечер, при целия удивителен безпорядък в наказателното му поле, той остана извор на спокойствието. Най-хладнокръвният състезател на полето.

Той прави всеки вид спасявания и в същото време господства пеналтерията си. Несъмнено към този момент е най-големият вратар в света. Само Тибо Куртоа го приближава все още в Англия, само че Давид е най-хубавият.

Той заслужава да бъде споменаван наедно с Петер Шмайхел. Помислете си единствено: Петер пристигна в Юнайтед 27-годишен, Едвин – 35-годишен, а Давид в този момент е единствено на 27 и занапред навлиза в зенита си. Вярвайте ми, следва да го гледате единствено да става по-добър!”



ТОНИ КОТЪН ЗА ДЕ ХЕА

„ Ако съботното показване бе дело на който и да е различен вратар, щяхме да кажем, че е било феноменално. Но то не беше дело на друг… и тъкмо по тази причина бих защитавал тезата, че Давид де Хеа през днешния ден е най-хубавият на поста си в света. Заради самото му неизменност на достигнатото свръхвисоко равнище не виждам кой го приближава. Той просто няма недостатъци.

Невъзможно е да го съпоставяме с Петер Шмайхел – вратаря, с който работих в Юнайтед в ранните ми години като треньор. Двамата имат изцяло разнообразни стилове. Петер бе високогласен пълководец с внушително телосложение и даже бих споделил, че бе малко по-бърз от Давид. Онова, което Давид способства, обаче е спокойствието, хладнокръвието и – постоянно подценяван аспект от работата – умеенето да преценя тъкмо всеки ъгъл. Той е вратар, който постоянно си е „ писал домашното” по математика, който знае детайлно географията на своята врата. От професионална позиция точно тази част от неговото неизменност ме вълнува най-силно.



Ако хората в миналото са го поставяли под подозрение, това бе поради физическата част от играта му, само че като вратар в днешния футбол не ти се постанова да си мощен или да си стопанин при центриранията както преди. Днес центриращите залагат на по-бързи и ниски топки, така че вратарят не може да излезе да ги вземе. Не е както едно време, когато непрекъснато се изсипваха „ балони” и се постановяваше вратарят да излиза самоуверено и уверено за топката.

Не бива да забравяме и обстоятелството, че Давид игра на свръхвисоко равнище в някои много сложни за Юнайтед години. Когато вратарят ти е Играч на сезона, това приказва за степента му на значимост през годината, а Давид завоюва този приз в три от последните четири сезона.”
„ Дейли Мейл” Премиър лийг 15 кръг, събота 2 декември  Арсенал 1:3краен резулат  Манчестър Юнайтед
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР